La Fiscalia Anticorrupció ha sol·licitat al jutge del cas Mercuri la imputació de Carles Páramo i Joan Armangué pel cobrament de sous il·legals de la Federació de Municipis de Catalunya. Els exalcaldes de Roses i Figueres surten citats en l’informe del Fiscal, Fernando Bermejo, conjuntament amb vuit exalcaldes i regidors més. Segons recull Economía Digital, el Ministeri Fiscal els acusa d’un delicte continuat de malversació de diners públics i demana que se’ls prengui declaració de forma immediata. Aquests vuit noms se sumen a la llista de 40 càrrecs electes que van ser imputats el mes de juliol pel mateix tema.

En la llista del Ministeri Fiscal hi surten dos exalcaldes gironins, Carles Páramo i Joan Armangué. El primer és diputat al Congrés, per la qual cosa el fiscal ha demanat l’informe pertinent a la Cambra Baixa per poder-lo imputar, ja que és aforat. El segon està en una llista de vuit noms que haurien comès el mateix delicte de malversació però que en ser una quantitat inferior a 4.000 euros i en haver passat més de cinc anys del presumpte delicte aquest hauria prescrit.

A la llista de Bermejo hi surten noms com l’actual secretària d’Organització del PSC, Assumpta Escarp. Els Mossos d’Esquadra veuen acreditat que la també regidora socialista per Barcelona va cobrar, amb anterioritat al 2010, sobresous i dietes de la FMC. Segons la policia judicial, Escarp hauria cobrat entre 2004 i 2010 7.150 euros.

A més de l’edil barcelonina haurien comès un delicte de malversació l’exalcalde de Balaguer Miguel Aguilar, l’exalcaldessa del Vendrell Helena Arribas, l’exalcaldessa de Malgrat de Mar Conchita Campoy, l’exalcalde de Cerdanyola del Vallès Antoni Morral, l’exalcalde de Flix Pere Muños, l’exalcalde de Sant Andreu de Llavaneras Víctor Ros i l’exalcalde de Sant Feliu de Llobregat Juan Antonio Vázquez. El Ministeri Fiscal també ha demanat la imputació de l’exalcalde d’Argentona i secretari d’Indústria del govern tripartit, Antoni Soy.

Soy no és l’únic alt càrrec que figura a les investigacions d’Anticorrupció. L’exministre socialista i exalcalde de l’Hospitalet, Celestino Corbacho, hauria cobrat 325 euros el 2004 un mes abans que Zapatero el cridés per formar part del seu gabinet. Aquest pressumpte delicte, però, hauria prescrit, ja que la quantitat és inferior als 4.000 euros que marca la llei i va ser cobrada fa 10 anys.

En aquesta segona llista de presumptes delictes prescrits hi ha l’exalcalde de Montcada Cesar Arrizabalaga; l’exalcalde de Santa Coloma de Cervelló José Comellas; l’exalcalde de la Roca del Vallès Salvador Illa; l’exalcalde de Mataró Manuel Mas; l’exalcalde de Mollet del Vallès Josep Monràs i l’exalcalde de Molins de Rei Víctor Puntàs.

Segons la Fiscalia Anticorrupció, tots aquests càrrecs electes més els 40 que ja van ser imputats al juliol haurien malversat 570.577 euros.

Altres gironins imputats

El passat mes de juliol ja hi va haver altres exalcaldes gironins imputats. El jutge del cas Mercuri va assenyalar l’exalcaldessa de Girona Anna Pagans; l’exalcaldessa de Salt Iolanda Pineda; l’exalcaldessa de Ripoll i actual diputada d’ERC al Congrés, Teresa Jordà, i l’alcalde de l’Escala, Estanis Puig.

Ho va fer conjuntament amb 40 càrrecs electes més acusats d’haver cobrat de forma il·legal sobresous i dietes de la FMC per valor de 400.000 euros. Les dades les va fer públiques la plataforma Sabadell Lliure de Corrupció. El jutjat d’Instrucció número 1 de Sabadell és qui porta un cas que ja afecta una seixantena de càrrecs i excàrrecs electes.

El secretari general de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), Adolfo Moreno Sansano, va ser destuït del seu càrrec arran de la investigació oberta pel cobrament de sobresous en dietes per part d'alguns alcaldes d'aquesta organització municipalista.

La destitució del secretari general de la FMC, que era un càrrec amb perfil més tècnic que polític, va ser aprovada en una reunió d'urgència. Les direccionsde PSC, CiU, ICV-EUiA, ERC i PPC van demanar que tornessin cautelarment els diners percebuts, sense que això impliqués reconèixer que hagin actuat il·legalment. En la reunió del comitè executiu de la FMC també va acordar obrir un compte corrent perquè poguessin dipositar les percepcions econòmiques.