La plaga de la mosca de l'oliva i les pluges de les darreres setmanes que van caure amb molta força a l'Empordà han afectat negativament el sector de l'oli. El president de la Denominació d'Origen Protegida (DOP) Oli de l'Empordà, Simó Casanovas, va explicar que la collita d'enguany serà entre un 20 i un 30% inferior a la de l'any passat. Unes males xifres que s'encadenen amb la mala collita del 2013, que va registrar una caiguda d'entre el 30 i el 40%. El president va explicar que enguany esperen recopilar uns quatre milions de quilos d'olives. "Ha estat una collita molt curta, esperàvem un gran volum però ha anat minant i ens hem de conformar amb el que tenim", va explicar Casanovas.

Aquest dissabte, els quatre membres productors de la DOP Oli de l'Empordà van participar en la sisena edició de la presentació de l'oli nou de l'entitat que es va fer a la Rambla de Girona. A més de poder tastar i adquirir els olis dels trulls empordanesos, el públic va poder participar en un original joc solidari de llançament d'olives que va permtre recaptar 100 litres d'oli per al Banc dels Aliments.

Durant l'acte, el president de la DOP, Simó Casanovas, va donar a conèixer les previsions per la collita d'enguany. Unes previsions no gaire esperançadores, ja que el sector només calcula recollir uns quatre milions de quilos d'olives, una xifra inferior a les dels darrers anys. El mateix president va explicar que la davallada és deguda a les males condicions climatològiques i l'elevada incidència de la mosca de l'oliva, una plaga que afecta les oliveres. Les larves d'aquest dípter s'alimenten del fruit de les oliveres i espatllen les olives que deixen de produir oli de bona qualitat.

"La collita d'aquest 2014 ha estat molt curta, durant tot l'any pensàvem que tindríem una bona collita, gran però ha anat minvant minant fins a la xifra d'ara. Hem de conformar-nos amb el que tenim", va comentar Casanovas. Segons el president de la DOP, les fortes pluges de les darreres setmanes també han estat molt perjudicials. "Ha estat un conjunt de situacions, el tema climatològic i la plaga que ha fet caure molta oliva a terra", va afegir.

Dos anys de davallades

D'aquesta manera, el sector encadena dos anys de davallades. L'any passat, els oleïcultors van notar un descens d'entre el 30 i el 40% de la collita a causa de les pluges que van caure a la primavera i la forta tramuntana que va bufar gran part del mes de novembre a l'Empordà. Des del sector esperaven que aquest 2014 es normalitzés la situació però el mal temps els ha tornat a jugar una mala passada. Casanovas va detallar que aquesta situació no és un fet particular que només succeeixi a les comarques gironines. Aquest any els productors d'olives d'Espanya han notat una caiguda del 50% de la collita a causa de la plaga de la mosca i les variacions climatològiques.

La presentació de l'oli nou va comptar amb els membres dels quatre trulls productors de la DOP Oli de l'Empordà que són Empordàlia, Xavier Maset, el Trull Ylla i Oli Serraferran. A més, com ja ve sent habitual en les darreres edicions, els restaurants agrupats dins de l'entitat Girona Bons Fogons s'han sumat a la iniciativa de donar a conèixer l'oli de la DOP Oli de l'Empordà. Per aquest motiu, durant el mes de desembre, els restaurats adherits al col·lectiu gastronòmic oferiran aquest oli gironí a les seves taules.

Paral·lelament, el Gremi de Flequers Artesans de Girona va aportar el seu Pa de Tramuntana perquè es pogués portar a terme el tast d'oli. La DOP Oli de l'Empordà agrupa quatre trulls que produeixen olis verges amb una acidesa màxima de 0,8 graus. Es tracta d'oli de qualitat basat en les varietats autòctones de l'Empordà com l'arguell, la corivell, la verdal o les arbequines. L'Empordà és un territori amb una llarga tradició d'elaboració d'olis on la presència de la tramuntana obliga a realitzar la recollida gairebé de forma artesanal.

A grans trets, la DOP aglutina oliveres situades a les comarques de l'Alt, Baix Empordà i alguns municipis del Gironès i el Pla de l'Estany. Els olis que s'extreuen són afruitats, aromàtics i que deixen un punt de picant al final del paladar.