Els presidents de les quatre diputacions catalanes, Salvador Esteve (Barcelona), Joan Reñé (Lleida), Josep Poble (Tarragona) i Joan Giraut (Girona) van inaugurar ahir el congrés "1914-2014: la petja de la Mancomunitat de Catalunya" que organitza la Càtedra Enric Prat de la Riba d'Estudis Jurídics Locals de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). L'acte inaugural, que s'ha celebrat a l'Aula Magna de la Facultat de Dret, a Bellaterra, també ha comptat amb la degana de la Facultat de Dret, Esther Zapater i el titular de la Càtedra, Miquel Roca i Junyent. Durant el congrés, que dura dos dies, s'han programat un total de 14 conferències.

El president de la Diputació de Girona va recordar la tasca que està portant a terme amb les altres diputacions catalanes per donar a conèixer la Mancomunitat i, al mateix temps, per acostar-la a les comarques gironines. Actualment, mitjançant el Patronat Francesc Eiximenis, la Diputació organitza una exposició itinerant del que va representar la Mancomunitat a les terres gironines. Giraut ha destacat el recent homenatge al que fou president de la Diputació gironina durant la Mancomunitat, Agustí Riera i Pau, amb la inauguració d'un bust de bronze al claustre de la Institució.

El president també va assenyalar que al llarg d'aquest proper any s'editaran dos llibres sobre aquest període: una guia finançada conjuntament amb l'Obra Social "la Caixa", de la col·lecció "Quaderns de la Revista de Girona", i l'obra La Diputació de Girona i la Mancomunitat de Catalunya, de l'historiador gironí Xavier Carmaniu. "Per tot el que us acabo d'explicar estic convençut que ara mateix, que tot està per fer i tot és possible, la petja de la Mancomunitat ens pot donar pistes de com construir el país que volem", va dir Giraut.

Les xerrades sobre el congrés de la Mancomunitat, amb més d'un centenar d'inscripcions, majoritàriament estudiants de dret, s'agrupen en quatre grans blocs: context històric i social, organització i competències, el llegat i la Mancomunitat i el context internacional.