Un conflicte laboral motivat per l'acomiadament improcedent del matrimoni que, des del juliol, portava el restaurant Els fogons de les Heures (abans Les Heures) d'Esponellà ha acabat amb el tall del subministrament elèctric al seu domicili, situat a la planta superior de l'establiment. La parella no té llum des de dijous.

La relació laboral del cuiner Josep Maria Bautista i Loubna Douhaoui amb el propietari de Les Heures va començar fa sis mesos i el seu contracte -que implicava un sou proper als 1.500 euros mensuals entre tots dos, el dret a l'habitatge i la manuntenció- expirava aquest desembre, però el 24 d'octubre els van acomiadar de manera improcedent. Aquest fet consta per escrit en diversos documents signats per l'empresa.

Demanda per acomiadament

Bautista i Douhaoui van presentar una demanda per acomiadament, en la qual també remarquen que per preparar la reobertura del restaurant -ja que estava tancat- van començar a treballar a finals de juny, que feien tasques superiors a les categories consignades als seus contractes i que, fins al 20 d'octubre, no van fer ni un sol dia de festa. A partir d'aquesta data, es van agafar deu dies de vacances; tal com encara es recull al Facebook del restaurant, on es pot llegir una entrada en la qual informen del tancament als seus clients.

El 24 d'octubre, l'empresa va signar la notificació d'acomiadament improcedent -tal com reconeix de manera explícita- i la seva disposició a pagar als dos treballadors una indemnització total de 3.134,76 euros. L'escrit també recorda el compromís adquirit amb el contracte "de deixar l'habitatge lliure i fer entrega de les claus", acció per a la qual tenien 5 dies. El 31 d'octubre, es va enviar un burofax en el mateix sentit.

Josep Maria Bautista va explicar que, abans d'acomiadar-los, van comunicar al propietari la seva voluntat de renovar el contracte a partir del gener, tot assumint el lloguer del restaurant ja que consideraven que era viable econòmicament. En ser preguntat pels motius de l'acomiadament, l'advocat del propietari es va referir al mal funcionament del negoci.

La reclamació per acomiadament presentada pel matrimoni -amb data del 5 de novembre- remarca que la carta de l'empresa no es va poder entregar en mà a Loubna Douhaoui, perquè el 24 d'octubre estava visitant la seva família al Marroc, i reclama a l'empresari 10.336 euros, que inclouen la nòmina d'octubre i les diferències salarials entre les categories laborals que consten al contracte i les que -segons afirmen- correspondrien a la seva feina real.

Enfrontament enquistat

L'enfrontament entre les dues parts s'ha enquistat al voltant de la presència del matrimoni a l'habitatge del restaurant. D'una banda, la parella vol cobrar la indemnització i que la propietat els doni un marge de 10 o 15 dies per trobar un pis. Bautista va assegurar que els ésa impossible llogar res abans de cobrar perquè, ara mateix, el seu únic ingrés és el subsidi d'atur que cobra ell -amb el que ha de pagar un préstec bancari-. L'home proposa signar un document comprometent-se a marxar si es compleixen aquests condicions.

Per la seva banda, l'advocat del propietari va afirmar que aquest està disposat a pagar, però, abans, exigeix a la parella que compleixi el contracte inicial i marxi d'una casa que considera que estan ocupant. Precisament, això és el que l'empresari va denunciar el 7 de novembre a la comissaria dels Mossos d'Esquadra de Banyoles, a més d'haver canviat els panys de la porta principal i del restaurant i d'haver-li impedit accedir a la seva propietat. La impossibilitat d'arribar a cap acord va quedar clara en una acta de conciliació celebrada el 27 de novembre.

Després d'anar dues vegades al restaurant -en les quals ambdues parts van requerir la presència dels mossos-, el 17 de novembre, el propietari va adreçar un altre burofax als seus extreballadors acusant-los d'estar "ocupant il·legalment no només la vivenda, sinó també el restaurant" i els va advertir que informaria a la companyia elèctrica de què no pagaria els rebuts del restaurant.

Finalment, dijous uns operaris van tallar el subministrament elèctric a Els fogons de les Heures, un fet que Josep Maria Bautista va denunciar immediatament als Mossos d'Esquadra. A la seva denúncia, el cuiner afirma que el propietari no s'ha fet càrrec de la darrera factura del restaurant -806 euros corresponents al període que va del 6 d'agost al 8 d'octubre, quan el local va tancar el dia 20-. Tant Bautista com la seva dona, van remarcar que no tenen ni mitjans econòmic ni cap altre domicili on anar a part de l'habitatge del restaurant, on des de dijous s'escalfen amb una bombona de butà.

Donació de menjar

Com que el congelador era ple de gènere, divendres, el cuiner va contactar amb una residència de gent gran gestionada per religioses a Banyoles per donar-los menjar. També va rebre l'oferiment d'un client del restaurant per facilitar-li un grup electrogen per a la setmana vinent. L'advocat del propietari va negar taxativament que hagi demanat a la companyia elèctrica que els tallin la llum.