El jutjat d'instrucció número 3, el que està de guàrdia a Girona, no ha admès els formularis d'autoinculpació que 160 gironins han volgut presentar per "confessar" que també són responsables del procés participatiu del 9-N. El jutjat conclou dient que en els escrits "no es desprèn ni una autoinculpació, ni una confessió, ni una participació en fets objecte d'investigació en cap dels jutjats d'aquest partit judicial" i resol la devolució dels documents. "En han arribat a dir que és com presentar un paper en blanc", va criticar el membre del secretariat nacional de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Pagès, que va assegurar que altres jutjats del país no han tingut problemes en acceptar el document.

Com a diverses poblacions d'arreu de Catalunya, a les dotze del migdia desenes de persones feien cua davant dels Jutjats de Girona amb el formulari d'autoinculpació a les mans. L'objectiu era presentar-lo davant del jutjat per "confessar" que també van formar part del procés participatiu del 9-N que ha acabat amb una investigació judicial contra el president Artur Mas, la vicepresidenta Joana Ortega i a la consellera Rigau per desobeir el veto del Tribunal Constitucional.

Marina Ayats, de 88 anys, era al capdavant de la cua i havia de ser la primera gironina en autoinculpar-se. Poca estona després, però, han arribat notícies del Jutjat d'instrucció número 3 de Girona, en funcions de guàrdia. La secretària deia que "no poden admetre el formulari", van explicar advocats de l'ANC a les 160 persones que hi havia a la cua.

No és el primer cop que passa amb els jutjats de la ciutat perquè just dimarts, una desena de membres de l'ANC van anar a intentar inculpar-se però el jutjat que estava de guàrdia, en aquest cas instrucció 4, també va ordenar la devolució dels documents. "Ahir ens van fer un document argumentant per què no els admetien, avui no volien fer ni això", va explicar l'advocada Marta Alsina.

Per això, com a forma de pressió, tots els gironins amb intenció d'autoinculpar-se han anat a les portes del jutjat demanant, un per un, parlar amb la secretària perquè els expliqués els motius pels quals no admetien el formulari. Finalment, relata l'ANC, el jutjat ha acceptat redactar un document si feien una compareixença conjunta tots els "autoinculpats".

Paper en blanc

El jutjat conclou que no pot admetre a tràmit els escrits perquè no està entre les seves funcions com a jutjat de guàrdia i, a més, perquè els formularis no són "cap autoinculpació, ni confessió, ni participació en cap fet objecte d'investigació en cap dels jutjats d'aquest partit judicial".

"Ens han arribat a dir que era com presentar un paper en blanc", va criticar el membre del secretariat nacional de l'ANC, Jordi Pagès.

Recorda que abans d'ahir ja es van començar a presentar autoinculpacions a altres poblacions catalanes i que fins ara no tenen constància que cal altre jutjat de guàrdia s'hagi negat a admetre-les. "No sabem el motiu d'aquest excés de zel", va concretar.

Ara, posaran l'escrit en mans dels serveis jurídics de l'ANC per trobar una sortida perquè els gironins també puguin autoinculpar-se. "Al jutjat ens han dit que havíem d'anar al TSJC o a fiscalia, els nostres juristes ho analitzaran i veurem què fem", va concloure Pagès.