Càritas Diocesana de Girona té a punt un projecte perquè els presos del centre pentinenciari de Figueres condemnats a treballar en benefici de la comunitat puguin complir la seva pena en equipaments de l'entitat humanitària. Aquest programa, que és de nova creació, es desenvoluparà a partir de 2015.

Dimarts, el Departament de Justícia de la Generalitat -representat pel conseller Germà Gordó- i Càritas Catalunya -amb la seva presidenta, Carme Borbonès, al capdavant- van formalitzar el conveni dintre del qual s'emmarca el projecte de Càritas Diocesana de Girona.

L'acord s'adreça tant a persones adultes condemnades a treballs en benefici de la comunitat, com als menors que han de prestar aquest tipus de serveis; en tots dos casos, les feines que facin es correspondran amb les activitats pròpies de Càritas. Pel que fa a la seva extensió, el conveni preveu que aquest tipus de tasques es facin en els espais propis de Càritas Catalunya i de les diferents Càritas diocesanes, arxiprestals, interparroquials i parroquials presents a les deu diòcesis catalanes.

La col·laboració establerta entre Justícia i Càritas inclou la creació d'una comissió de seguiment, que vetllarà pel bon desenvolupament dels programes d'execució de la pena i que estarà formada per professionals designats tant pel Departament com per l'entitat humanitària. Per la seva banda, Càritas Catalunya s'ha compromès a designar un professional de referència encarregat del seguiment i l'execució dels treballs o les prestacions en benefici de la comunitat. Aquest s'haurà de coordinar amb el tècnic designat per la Direcció General d'Execució Penal a la Comunitat i Justícia Juvenil, que farà el seguiment i l'execució de la mesura.

El tècnic designat per la Direcció General serà l'encarregat d'elaborar el programa individualitzat, en el qual es recollirà per escrit el nombre de jornades que s'han de fer, la quantitat d'hores, l'horari, el contingut concret de les activitats, el lloc, la persona responsable de l'entitat i -un cop signat-, el tècnic i el penat; després, tot plegat es trametrà al jutjat competent per a la seva aprovació.

Tal com van destacar les parts implicades, aquest conveni recull l'esperit d'altres col·laboracions que ambdues institucions han dut a terme en anys anteriors.