La variació del nombre d'habitants pot provocar, entre altres efectes, un canvi en la quantitat de regidors que forma un plenari municipal. I això és el que succeirà a 10 localitats de la província de Girona. El fet és que, segons les dades del padró de l'1 de gener del 2014, que es van publicar oficialment la setmana passada, hi ha una desena de poblacions que se situen per sobre o per sota del llindar d'edils que, de moment, ocupen. Així, dels 1.937 regidors que actualment disposen els 221 municipis de la província de Girona, se'n perdran sis. Això si es tenen en compte les últimes xifres del padró, que estableixen que a les properes eleccions locals -que es preveuen per al 24 de maig del 2015- es disputaran 1.931 edils als consistoris gironins. En concret, dels 10 plenaris que canviaran el seu nombre de regidors, sis ajuntaments en perden i els altres quatre en guanyen.

Pel que fa a la disminució d'edils, es produirà als consistoris de Boadella, Crespià, Llançà, Ogassa, Roses i Sant Martí Vell, mentre que l'augment es registrarà a Celrà, Madremanya, Riudellots de la Selva i Ullastret. En conjunt, els sis ajuntaments que baixen de llindar perdran 14 regidors. En canvi, els quatre consistoris gironins que pugen, guanyaran vuit edils després de les eleccions municipals de l'any vinent. La variació més significativa tindrà lloc a Roses. El motiu és que als comicis locals del 2011, aquesta localitat -segons les dades del padró del 2010- disposava de 20.418 habitants. En canvi, el padró del 2014 determina que Roses compta amb 19.600 ciutadans. Això provoca una modificació en la quantitat d'edils, perquè a partir de 20.000 habitants els plenaris tenen 21 regidors, mentre que si estan per sota d'aquest llindar es queden amb 17. Per tant, Roses perdrà quatre edils una vegada s'hagin celebrat les eleccions municipals del maig.

Una altra variació rellevant es produirà a Llançà i Celrà. En aquest cas, la primera població disminuirà el seu nombre de regidors, mentre que la segona l'augmentarà. El fet és que Llançà tenia 5.214 habitants fa quatre anys, mentre que només compta amb 4.970 ciutadans. En canvi, Celrà disposava de 4.638 habitants el 2010 segons les xifres del padró i el 2014 suma 5.053 ciutadans. Aquí, la quantitat d'edils varia a partir de 5.000 habitants. Així, el consistori de Llançà perdrà dos regidors -quedant-se amb 11-, mentre que Celrà en guanyarà dos, assolint els 13. Pel que fa a Riudellots, augmentarà el seu nombre d'edils després de les eleccions municipals de l'any vinent. El motiu és que als comicis del 2011, aquesta localitat -segons les dades del padró del 2010- tenia 1.975 habitants. En canvi, el padró del 2014 estableix que Riudellots compta amb 2.026 ciutadans. Això provoca, per tant, una modificació en la quantitat de regidors, perquè a partir de 2.000 habitants els plenaris tenen 11 edils, mentre que si estan per sota d'aquest llindar el consistori queda format per nou regidors. En el cas de Riudellots, guanyarà dos edils.

Finalment, els sis ajuntaments gironins restants, que estan afectats per la variació de regidors, se situen al llindar dels 251 habitants. Així, Madremanya i Ullastret ara es troben per sobre dels 251 ciutadans, malgrat que el 2010 -segons les xifres del padró- estaven per sota d'aquest llindar. Per tant, aquests dos consistoris, després de les eleccions municipals del maig, tindran dos edils més, passant de 5 regidors a 7. En canvi, a Boadella, Crespià, Ogassa i Sant Martí Vell es produeix la situació contrària. Aquestes quatre localitats tenien 251 habitants o més als últims comicis locals, mentre que actualment se situen per sota d'aquest llindar. D'aquesta manera, els quatre ajuntaments perdran dos edils una vegada s'hagin celebrat les eleccions de l'any vinent.

Més llistes obertes

Així mateix, tenint en compte que als comicis locals del maig hi haurà més localitats de menys de 251 ciutadans, també es comptarà, a la província de Girona, amb més poblacions que votaran a través del sistema de llistes obertes. En concret, hi haurà 48 municipis gironins que escolliran el seu equip de govern amb llistes obertes. Tot i això, malgrat que es perdran regidors el 2015 -respecte al 2011-, el conjunt de la província de Girona ha guanyat habitants en aquest període.