Diputats de CiU al Parlament, al Congrés i també senadors van anar ahir al matí al Palau de Justícia de Girona per deixar constància de la seva participació en el procés participatiu del 9-N. Allà, dotze càrrecs electes han registrat un escrit adreçat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya on deixen constància que van participar voluntàriament del 9-N i que consideren que l'actuació de l'Estat -que va demanar-ne la suspensió- és "il·legítima". "No es tracta d'un litigi judicial sinó democràtic, com a representants polítics hem de fer un pas endavant per defensar el dret fonamental de la llibertat expressió i el dret a decidir", va manifestar l'alcalde de Girona i diputat, Carles Puigdemont.

Seguint el testimoni d'altres càrrecs i de ciutadans a títol individual, els senadors i diputats gironins de CiU van fer un gest en solidaritat amb el Govern d'Artur Mas, després que la fiscalia hagi presentat una querella contra el mateix president, la vicepresidenta i la conseller d'Ensenyament. A l'escrit, els càrrecs electes deixen constància que ningú els va obligar a formar part del procés i que van participar-hi lliurement i qualifiquen "d'il·legítima" l'actuació del govern estatal per considerar que va instar el Constitucional a suspendre el procés.

Segons Puigdemont, que va fer de portaveus dels diputats i senadors, el fet de voler autoinculpar-se és un gest per defensar els drets fonamentals de la llibertat d'expressió i el dret a decidir.