L'Ajuntament de Figueres ha posat en marxa una iniciativa que té per objectiu millorar l'entesa entre les famílies marroquines i els centres docents. A través del programa Xàraka, es vol millorar la cohesió social. Per això, es farà una visita formativa al Marroc prevista entre el 29 de març i el 4 d'abril per a docents de primària.

Amb aquesta iniciativa es vol promoure un major coneixement de la realitat educativa i sociocultural de la regió d'on són originaris molts alumnes de les escoles de Figueres. Xàraka està adreçat a docents dels centres educatius de primària que realitzen la seva tasca a Figueres. Han tingut prioritat els educadors que tenen plaça en propietat, tot i que sigui provisional, o aquells que participen d'un projecte al mateix centre durant pròxims cursos escolars. La preinscripció va finalitzar el 20 de desembre i es va demanar el pagament d'una fiança de 250 euros. Per seleccionar-los s'han realitzat entrevistes a cada una de les persones que s'han inscrit a aquesta activitat. En aquesta entrevista, la persona interessad, fa la presentació de la proposta temàtica d'intercanvi amb l'escola del Marroc presentada prèviament i acordada amb el claustre. Posteriorment es realitzarà una xerrada informativa sobre els detalls del programa. Es facilitarà el contacte amb les escoles amb les que es treballarà via online sobre la temàtica escollida. Durant la visita, es promourà la convivència quotidiana i l'intercanvi d'idees amb la població local i persones del món educatiu, social, cultural i de desenvolupament.

Els participants s'allotjaran a les cases de la població local, en grups de dos o tres persones per casa, compartint, col·laborant i intercanviant coneixements, en la vida quotidiana de la família.