Asfixiats pel gas del cotxe, així és com van perdre la vida una parella de joves a les Llosses el dimecres a la matinada. Abans, però, el noi va poder alertar els serveis d'emergències que la seva xicota no es trobava bé i que s'havien quedat embarrancats en un bassal en un camí al mig del bosc al camí de Llentes, que porta cap a les Llosses.

Un avís que va acabar amb final tràgic, ja que malgrat els intents dels serveis de rescat per localitzar-los durant tota la matinada no en va trobar ni rastre. No va ser fins a primera hora del matí que es van poder enlairar els mitjans aeris dels Bombers i van poder albirar el tot terreny mig embardissat i en un bassal, el que portaven els joves. En arribar al lloc, que era de difícil accés però, els efectius de rescat van trobar-se els dos joves morts a l'interior del vehicle. Un cotxe que tenia la clau posada amb el contacte donat i el motor parat.

La principal hipòtesi amb la qual treballen els Mossos d'Esquadra de Ripoll és que van perdre la vida de forma accidental i intoxicats pel gas -monòxid de carboni- del cotxe. Els joves haurien posat la calefacció per no tenir fred mentre esperaven que els anessin a buscar però no comptaven que el tub d'escampament s'havia taponat pel toll de fang quan havien intentat sortir del bassal, on s'havien quedat atrapats amb el cotxe.

Les víctimes són Alfonso Picado Ortega, un veí de Campdevànol de 28 anys i la seva parella, una jove de 25 anys de Manlleu (Osona), Mireia Pujols González.

La noia no es trobava bé

L'alerta que va fer mobilitzar els efectius d'emergències la va rebre cap a dos quarts de dues de la matinada el 061 -el telèfon de Salut Respon- en el qual, el jove Alfonso Picado alertava que el seu cotxe -un Suzuki Samurai blau- s'havia quedat atrapat al fang en un camí rural que porta a les Llosses i que la seva xicota no es trobava bé i no responia. A les dues i deu de la matinada, els Bombers es van mobilitzar amb dues dotacions ja que era una zona inaccessible per als serveis sanitaris.

A partir d'aquí es van posar a treballar els Mossos, el SEM i Bombers. La recerca, però, va ser complicada ja que els vehicles que hi participaven no van poder endinsar-se en el bosc a causa de l'estat en què es trobaven les pistes i els seus camins interiors. Cap a quarts de sis es va interrompre la recerca en no trobar-los i esperant que s'enlairés l'helicòpter al matí.

Llavors, es van unir a la recerca dues dotacions terrestres i un parell d'helicòpters, amb personal del Grup d'Actuacions Especials (GRAE) i del Grup d'Emergències Mèdiques (GEM) dels Bombers així com els Mossos.

Un amic de la parella va explicar als efectius de recerca que els dos joves podrien haver volgut anar a les coves de Llentes i els helicòpters, finalment, van poder localitzar el vehicle. Es trobava a un quilòmetre i mig del mas Els Llentes, una zona de difícil accés i molt fangós després de les últimes pluges. Un indret on van gent de la comarca a fer esport però on fàcilment es pot desorientar la gent. A més, el camí per on es van posar els dos joves aquella nit no tenia sortida.

Quan hi van baixar membres dels GRAE van trobar-se els dos joves inconscients. Els serveis sanitaris, però, en accedir-hi van confirmar la mort de la parella. Els forenses van pujar a la zona i el migdia van ordenar l'aixecament dels dos cadàvers. Cap a dos quarts de tres de la tarda, van arribar a l'heliport de Campdevànol, on la funerària es va fer càrrec dels difunts.

Està previst que en les properes hores es realitzi l'autòpsia als dos cadàvers a l'Institut de Medicina Legal i Forense de Girona. Uns exàmens forenses que hauran de determinar si com tot apunta els dos joves van morir intoxicats per monòxid de carboni en haver tingut encesa la calefacció del cotxe i no saber que tenien obstruït el tub d'escapament.

La mort dels dos joves va trasbalsar Campdevànol, d'on era el noi i ahir el matí es va convertir en un dels temes de conversa, ja que la família és coneguda al poble.