L'Obra Social La Caixa , a través del programa Incorpora, ha ajudat a trobar feina 643 gironins en risc d'exclusió social o que formen part de col·lectius vulnerables. Durant el 2014, 251 empreses van contractar els usuaris del programa, que se centra en persones amb discapacitat, aturats de llarga durada, joves en risc o situació d'exclusio social i víctimes de la violència de gènere. Segons va explicar ahir el director corporatiu de l'àrea social de la Fundació Bancària La Caixa, Marc Simon, que des de l'any 2006 aquest projecte ha permès inserir laboralment 4.238 persones de les comarques gironines, en un total de 1.434 empreses col·laboradores. "La majoria d'empreses que participen repeteixen any rere any i la penetració és superior a les comarques gironines que en altres zones", va explicar Simon sobre el programa Incorpora, que es desenvolupa a través de tretze entitats gironines com Càritas, Mifas o Creu Roja Girona.

Aquest programa contra la pobresa i l'exclusió social és una de les línies de treball de l'Obra Social la Caixa, que l'any passat va destinar més de 16,2 milions d'euros a projectes d'àmbit social, cultural, educatiu i mediambiental a les comarques gironines. El pressupost global d'aquesta fundació és de 500 milions d'euros, dos terços dels quals es destinen a programes de caràcter social. Simon va explicar que, coincidint amb la crisi econòmica, l'Obra Social s'ha concentrat cada vegada més en la inserció sociolaboral, a cobrir necessitats com l'habitatge o combatre la pobresa, i "amb focalitzacions directes sobre el territori". També s'ha col·laborat amb el servei de bugaderia, menjador i dutxes del Centre d'Acollida de la Sopa de Girona i s'ha donat suport als centres de distribució d'aliments d'una desena de municipis, "buscant sempre dignificar l'entrega dels productes", va explicar el director territorial de La Caixa a Catalunya, Jaume Masana.

Dins les convocatòries d'iniciatives socials a les quals l'Obra Social dóna suport econòmic i promocional, el 2014 ha destinat 243.980 euros a impulsar deu projectes dirigits a persones especialment vulnerables. Entre els projectes hi ha, per exemple, el restaurant de la Fundació Autisme Mas Casadevall de Serinyà o el Centre Especial de Treball La Fageda.

Un altre dels eixos de l'Obra Social La Caixa és la relacionada amb la gent gran, la línia de treball més antiga -aquest 2015 es compleixen 100 anys de la primera acció-. A banda dels programes d'envelliment actiu, que ha tingut més de 38.000 beneficiaris durant l'any passat, també s'ha posat en marxa el projecte pioner Sempre Acompanyats. Promogut en col·laboració amb l'Ajuntament de Girona i Creu Roja, aquesta iniciativa per a detectar i combatre situacions de soletat no volguda entre la gent gran comptarà amb una prova pilot al Barri Vell i el Mercadal de la capital i s'estendrà durant aquest 2015 a Salt.

Amb l'objectiu de garantir l'accés a l'habitatge, l'Obra Social ha impulsat programes d'habitatge assequible i lloguer solidari. L'entitat compta amb un total de 488 pisos socials a les comarques gironines amb lloguers d'entre 85 i 150 euros mensuals. A més, també han posat a lloguer econòmic 175 pisos de nova construcció amb un cost al mes de 300 euros.

Pel que fa a la interculturalitat i la cohesió social, les línies d'actuació s'han centrat a Salt i Banyoles. "Són projectes per trobar els punts en què tots som iguals", va explicar Simon, que va afegir que és moment de buscar la col·laboració entre administracions, entitats i el sector privat.

Educació, salut i cultura

En el camp de l'educació, aquest 2014 es va consolidar eduCaixa, una plataforma dirigida a alumnes de 3 a 18 anys a la que hi ha adherides 240 escoles gironines i on participen 32.983 alumnes. Altres programes educatius són el Projecte Joves Emprenedors, per a potenciar l'emprenedoria, o les Beques de Postgrau Nacionals i Internacionals.

A banda de la vessant social, l'entitat també ha destinat fons a la salut: tant a la recerca biomèdica -l'estudi dirigit pel cardiòleg Ramon Brugada a l'Idibgi per investigar les causes genètiques de la mort sobtada- com a programes d'atenció psicosocial a malalts terminals.

En l'àmbit cultural hi ha els projectes finançats amb el programa Romànic Obert -25 intervencions a les comarques gironines, on s'han invertit 4,7 milions d'euros- i la recent creació del Patrimoni en Acció que actuarà a la ciutat ibèrica d'Ullastret, al jaciment d'Empúries i el conjunt monumental de Sant Pere de Rodes.