El síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha obert una actuació d'ofici per investigar si els horaris reduïts establerts per part del Departament de Salut de la unitat d'hemodinàmica de l'hospital Josep Trueta de Girona, així com de l'Arnau de Vilanova de Lleida i del Joan XXIII de Tarragona comporten una desatenció al pacient i suposa greuges comparatius respecte a altres zones de Catalunya.

Ha obert aquesta investigació arran d'un pacient que no va poder ser atès a l'hospital Joan XXIII de Tarragona perquè el servei estava tancat i va morir durant el trasllat a Barcelona.

Concretament, Ribó farà un seguiment de l'expedient informatiu iniciat pel Departament de Salut sobre la mort d'aquest pacient i requerirà que se l'informi puntualment de les actuacions i mesures que s'adoptin en la planificació territorial a Catalunya dels serveis d'hemodinàmica.

El síndic recorda que aquest pacient va ingressar a les 19.07 h perquè li fessin proves i, amb motiu del tancament de la unitat a les 20 h va haver de ser traslladat a Barcelona. La Unitat d'Hemodinàmica de l'Hospital Joan XXIII de Tarragona és l'únic servei per tractar aquest tipus de malalties a les comarques de Tarragona i el temps d'atenció no és de 24 hores. En aquest sentit, Ribó considera cal que l'actuació mèdica sigui com més rapida millor, ja que el temps és un factor clau en l'infart de miocardi agut.

Ribó ha volgut recordar que el 15 d'octubre de 2013 es va ampliar l'horari d'atenció, de 8 del matí a del vespre, però tot i això vol determinar si aquest horari és suficient i si es garanteix totalment l'atenció als malalts coronaris.

El síndic de Greuges farà ara un seguiment de l'expedient informatiu iniciat pel Departament de Salut sobre la mort del pacient en el trasllat a Barcelona, i requerirà que se l'informi puntualment de les actuacions i mesures que s'adoptin en la planificació territorial a Catalunya dels serveis d'hemodinàmica "per poder fer les propostes de millora que escaiguin".

Diverses plataformes de ciutadans i moviments socials, així com sindicats de la sanitat i partits polítics, s'han manifestat a favor de l'ampliació horària de la unitat i reivindiquen l'obertura les 24 hores del dia i tota la setmana.

També demanen l'activació del codi infart per garantir una assistència i un trasllat urgents, amb equitat i qualitat, a les regions sanitàries del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre.

Salut estudia l'ampliació

El Departament de Salut ha avançat aquesta setmana que el conseller, Boi Ruiz, anunciarà el 29 de gener l'ampliació a 24 hores del servei d'hemodinàmica de l'Hospital Joan XXIII de Tarragona, però continua estudiant si l'ampliació de l'horari es farà extensiva també a Girona i Lleida.

Fonts del Departament de Salut van explicar que ja estava previst que aquest 2015 es reconsiderés l'horari de l'hemodinàmica als tres hospitals provincials de referència i que s'està treballant en aquest sentit.