L'Institut d'Assistència Sanitària va organitzar ahir un acte de comiat i reconeixement a les Filles de la Caritat de Sant Vicenç de Pau?l, que durant cent anys han prestat els seus serveis d'atenció i cura als malalts del que fou l'antic psiquiàtric de Salt. Aquesta comunitat religiosa va arribar a l'Hospital Psiquiàtric de Salt l'any 1913 i hi ha treballat pràcticament sense interrupció fins avui. La compa?nyia ha decidit deixar el servei a la institució a causa de la manca de noves vocacions, l'edat avançada i l'estat de salut delicat de les germanes que integren aquesta comunitat.

Amb tot, no ha estat fins al 31 de desembre passat que va marxar l'última germana que encara prestava els seus serveis a l'IAS, atenent usuaris del Servei de Rehabilitació Psiquiàtrica de l'actual Parc Hospitalari Martí i Julià.

L'escenari de l'acte de comiat va ser el Centre Sociosanitari La República del Parc Hospitalari Martí i Julià i va començar amb una missa concelebrada, a càrrec del bisbe de Girona, Francesc Pardo, i del Servei Religiós del cente, amb la participació de la Coral del Parc.

A continuació, van tenir lloc els parlaments institucionals, a càrrec del president de l'IAS, Joan Profitós, el gerent unificat del Trueta i del Santa Caterina, Vicenç Martínez, i la tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Salt, Anna Fusté.

A més de diversos professionals de la institució, a l'acte també hi van intervenir l'escriptor saltenc Salvador Sunyer, i el rector de la parròquia de Sant Jaume de Salt, Jordi Callejon. Una projecció d'imatges va tancar la commemoració.

Cent anys de servei

A partir de mitjan segle XIX, les successives lleis de beneficència van encomanar a les diputacions provincials l'atenció als malalts mentals. Després de valorar diverses alternatives, els responsables de la Diputació de Girona del moment van decidir adquirir el Mas Cardell de Salt (1886) per instal·lar-hi un primer grup de dements.

Naixia així el primer manicomi públic de Catalunya. Les Germanes de la Caritat de Sant Vicenç de Paül s'hi van instal·lar per encàrrec de la Diputació Provincial per administrar el manicomi i atendre els malats interns.

Durant moltes èpoques van ser les autèntiques ànimes i també les mans de l'antic Hospital Psiquiàtric de Salt, de l'Hospital Provincial de Santa Caterina, la Llar Infantil i el Geriàtric del Puig d'en Roca.

La història de la Companyia de les Filles de la Caritat havia començat dos segles enrere, l'any 1633, sota la visió i l'empenta de l'home de fe i acció que fou Vicenç de Paül.

Arrapat a l'evangeli de Lluc, l'evangeli de la misericòrdia, Vicenç de Paül, convençut que l'alliberament de Crist és integral "afectiu i efectiu" envià les Filles de la Caritat a servir els pobres "espiritualment i corporalment".

Només des d'aquesta visió s'entén la feina feta al llarg d'aquest segle per les Filles de la Caritat a les institucions gironines.