La unitat d'hemodinàmica de l'hospital Josep Trueta de Girona començarà a funcionar les 24 hores del dia des de mitjans del proper mes de febrer. Així ho va explicar el conseller de Salut, Boi Ruiz, que en una entrevista al programa Els matins de TV3 va avançar que el proper dia 29 de gener anunciarà la data de l'ampliació de l'horari de la unitat d'atenció als infarts a Girona, juntament amb les dels hospitals Arnau de Vilanova de Lleida i Joan XXIII de Tarragona, que de moment funcionen de vuit del matí a vuit del vespre.

A partir de l'anunci, va explicar Ruiz, caldran unes setmanes abans de la posada en marxa del servei "per temes tècnics", "no estem parlant d'una eternització perquè la decisió ja està presa". En aquest sentit, el conseller va apuntar que els responsables dels serveis dels tres hospitals catalans ja estan "en fase tècnica" treballant per fixar la data definitiva d'acord amb els aspectes organitzatius que s'han de resoldre i que van lligats a qüestions com les guàrdies dels professionals o els equipaments.

Amb l'entrada en fucionament del servei les 24 hores del dia, s'estalviaran trasllats de pacients a Barcelona. Segons les dades provisionals facilitades pel Departament de Salut, entre gener i setembre de l'any passat, es van derivar a Barcelona 67 dels 260 casos d'infart que van tenir com a origen la Regió Sanitària de Girona. La xifra indica que més d'un 25% dels casos van ser derivats a la capital catalana.

A l'entrevista, el responsable del Departament va desvincular l'ampliació del servei d'atenció als infarts de les protestes generades arran de la mort d'un pacient de Tarragona durant el trasllat a l'hospital de Bellvitge perquè el servei del Joan XXIII estava tancat.

Ruiz va recordar que "és un servei que ha anat a més" i que la revisió de l'horari d'aquestes unitats estava prevista des de l'any 2012, quan es va passar de les vuit hores en dies laborables a les dotze hores de funcionament dels serveis d'hemodinàmica durant tots els dies de l'any.

"Després havíem de veure si era justificat ampliar el funcionament a les vint-i-quatre hores del dia, i hem vist que sí. Aquesta ampliació no té una causa-efecte amb la mort del 25 de desembre", va subratllar.

Boi Ruiz va subratllar que l'ampliació de l'horari de l'hemodinàmica ajudarà a fer més eficient el Codi Infart, que actualment situa Catalunya en el segon lloc d'Europa -només per darrere de Dinamarca- pel que fa a la supervivència de l'infart de miocardi.

Segons les dades provisionals del Departament de Salut, entre els nou primers mesos del 2014, es van activar 220 casos del Codi Infart a l'hospital Josep Trueta de Girona.