El Consorci Forestal de Catalunya alerta que la importació de plantes de pi insigne (Pinus Radiata) pot introduir a la demarcació una plaga produïda per un fong que ja afecta plantacions del nord de l'Estat, sobretot del País Basc, Cantàbria, Astúries i Galícia. Des del consorci demanen que els propietaris forestals evitin la importació de plantes de fora de Catalunya, ja que és la única comunitat autònoma lliure del fong Fusarium Circinatum. Aquest provoca el xancre resinós dels pins, una greu malaltia que afecta diferents espècies, prioritàriament el pi insigne o Pinus radiata, Pinus pinaster, Pinus pinea, Pinus sylvestris i Pinus Canariensis iCatalunya és, per ara, l'única comunitat autònoma que fins al moment està lliure d'aquest fong.

A Catalunya, la plantació i reforestació amb plantes de pi insigne ha estat la solució per reforestar zones degradades o antics camps de cultiu , a més d'espais afectat per malalties com el xancre del castanyer i recuperar el seu potencial forestal.

El problema, explica el responsable tècnic del Consorci Forestal de Catalunya, Josep Maria Tusell, és la sensibilitat del pi insigne a aquest tipus de fong, que causa una afectació considerada de quarantena a la Unió Europea i que pot derivar en la mort de l'arbre.

Segons Tusell, aquesta espècie és molt utilitzada en zones com les Guilleries, el Montseny i el Montnegre, ja que té un creixement ràpid -d'uns 40 o 50 anys-, passats els primers anys requereix una gestió mínima i la seva fusta és valorada per fer embalatges i fusteria estructural.

La bona adaptació demostrada per l'espècie a Catalunya ha animat al sector forestal a utilitzar-la. Des del Consorci Forestal de Catalunya expliquen que la demanda de planta de pi insigne en els darrers anys ha estat constant i molt alta i que l'any 2014 s'ha arribat a una demanda de prop de 35.000 plantes, el que equivaldria a una superfície de plantació de quasi 45 hectàrees.

Catalunya, però, no té prou capacitat per a satisfer aquest augment de la demanda i per això l'ha d'importar de fora. L'alternativa més propera és al nord d'Espanya, zones que ara mateix pateixen una afectació important de xancre resinós.

En aquests punts ja s'estan promovent mesures per evitar la proliferació dels efectes devastadors sobre les plantacions de Pinus radiata. Aquestes mesures per a erradicar el fong suposen la destrucció del material vegetal afectat i l'establiment d'una zona demarcada de seguretat en un radi de 5 quilòmetres.

Buscar altres opcions

En els darrers anys a Catalunya s'ha produït reiteradament una situació de desproveïment de planta de viver de pi insigne que ha deixat sense material forestal la majoria de plantacions i reforestacions. Des del Concorci s'han iniciat tramits per declarar fonts llavoreres a Catalunya -a les Guilleries i al Montseny- fins ara provisionals, però no són suficients per a cobrir l'alta demanda d'aquesta espècie. "Són de molt bona qualitat, però fan poques pinyes i per tant, la producció és insuficient per satisfer la demanda", explica Tusell.

Per evitar riscos, el Consorci Forestal demana que no s'efectuïn plantacions amb plantes d'altres comunitats de l'Estat i que els propietaris forestals puguin tornar a importar plantes de Nova Zelanda, com feien fins que fa tres anys van topar amb entrebancs burocràtics derivats dels certificats de control, que no estan fets des d'un organisme públic.