El president de la Diputació de Girona, Joan Giraut, va obrir ahir la caixa de Pandora en anunciar que ha decidit -de manera personal- obrir un expedient informatiu contra al cap de protocol, Josep Maria Amargant perquè "s'aclareixin les seves possibles responsabilitats administratives i/o penals, tant per les denúncies que va realitzar als jutjats" contra la corporació i alguns dels seus membres com "pels articles i manifestacions" publicats a Diari de Girona. Segons va explicar el president de la Diputació durant la sessió Ordinària del ple del mes de gener, aquesta decisió -que va remarcar que era única i específicament personal- la va prendre després que la setmana passada el jutjat d'instrucció número 1 arxivés la denúncia presentada per Amargant per un delicte de prevaricació i contra la llibertat sindical.

Instrucció "objectiva"

Segons va explicar Joan Giraut, tot hauria començat el juny del 2013 quan va decretar retirar les atribucions de cap de premsa a Josep Maria Amargant, que des de llavors és responsable només de les funcions de protocol. Amargant, que és delegat sindical, va interpretar aquella decisió com una represàlia per haver entregat als jutjats diversos documents on denunciava nombroses irregularitats observades dins la institució i que afectaven els càrrecs de confiança d'Unió Democràtica de Catalunya que, suposadament, cobraven sense anar a treballar.

Curiosament, el decret de reorganització de l'oficina de premsa i protocol es va signar el dia després que Amargant preguntés pels càrrecs de confiança, motiu pel qual va denunciar el president, Joan Giraut, pels delictes de prevaricació i contra les llibertats sindicals.

En aquest sentit, Giraut va lamentar també que les acusacions fetes contra la seva persona a través de Diari de Girona han pogut causar "danys col·laterals" als diputats o diputades afectats i a la mateixa Diputació, el nom de la qual es troba "injustament sota mínims". "Ja ho especificarà l'informe si la institució ha quedat o no lesionada amb tot aquest assumpte" afegia el president.

En aquest sentit, Giraut va assegurar que l'ordre d'obrir un expedient "no té la voluntat" de finalitzar amb una expedient disciplinari o una querella contra el cap de protocol, sinó "d'aclarir de manera objectiva" tot aquest assumpte sense generar més polèmiques i debats. "Crec que s'ha creat una certa confusió. S'han dit moltes coses, i hi ha qui ha parlat molt i qui ha parlat molt poc" va assenyalar. Per aquest motiu, va especificar que ha sol·licitat que els responsables d'instruir l'expedient informatiu siguin la Diputació de Barcelona i els serveis jurídics de la Direcció general de Governació. Un cop es rebin les conclusions d'aquest expedient -pel qual encara no hi ha data-, Giraut decidirà com actuar en funció de si hi ha base o no per querellar-se contra el cap de protocol.

Josep Maria Amargant -que aquesta setmana està de vacances i per tant no es trobava al ple- va assegurar ahir, després de conèixer la notícia a través del mitjans, que té previst anunciar "moltes més" irregularitats i "segurament algunes il·legalitats" relacionades amb pagaments fets per caps de gabinet i càrrecs de confiança de la Diputació amb targetes opaques, dietes cobrades i un assumpte "relacionat amb Ryanair" Segons va explicar Amargant, un dels caps de gabinet -de qui no va revelar el nom- hauria gastat 6.000 euros en un mes per navegar per internet.

"Qui menteix no sóc jo"

"Qui menteix no sóc jo" va defensar el cap de protocol qui va afegir que "és ell (Giraut) qui demostra que menteix sobre les irregularitats que estic denunciant, perquè els diners -que suposadament cobraven alts càrrecs per no anar a treballar- s'estan retornant". A més, Amargant va especificar que "és molt simptomàtic que tot això passi després que s'hagi parlat de l'alcalde d'Olot, Josep Maria Corominas", qui ha de retornar una de les quantitats més elevades ( 42.000 euros).

D'altra banda, Amargant també va detallar que, tot i que és cert que el jutge ha arxivat la causa penal, també ho és que el jutjat "ha obert la porta a anar" al contenciós administratiu qui -assegura- ja ha citat a declarar diversos funcionaris el pròxim 15 de març. "Seguiré endavant amb la meva denúncia al contenciós administratiu i amb el sindicat de funcionaris, ja estem estudiant noves denúncies per convenis irregulars".

Respecte al motiu al·legat per Giraut sobre les acusacions fetes pel cap de protocol i publicades per aquest diari, aquest últim va declarar que "si faig aquests articles és perquè ell em va instar a fer públiques les irregularitats que pogués conèixer". Amargant es referia així a les declaracions fetes pel president de la Diputació el juliol de 2013 quan el va animar a "a fer públics tots els merders que diu que s'ha dedicat a tapar". "Això és exactament el que estic fent" va concloure Amargant.