Totes les forces polítiques amb representació a l'Ajuntament d'Olot han signat un compromís inèdit per fer una campanya austera i que no ompli la ciutat de propaganda. Tots els partits han acordat algunes limitacions amb l'objectiu de garantir que tothom doni a conèixer els programes però, alhora, que es faci d'una manera respectuosa amb l'espai públic i sense malbaratar recursos. Entre d'altres, destaca que es limita a 100 les banderoles que es penjaran als fanals -s'atorgaran per sorteig-, cada partit penjarà un màxim de quatre pancartes, només s'enviarà propaganda a les bústies dues vegades i s'establirà on es pot penjar informació electoral i en quins locals es celebren els mítings.

Els grups de CiU-RCat, PSC, PxC i ERC han signat un acord amb l'objectiu que la propera campanya per a les municipals sigui austera i no hi hagi un dispendi de recursos destinats a la propaganda electoral. L'acord també està obert a què s'hi afegeixin d'altres partits que concorren a les eleccions i que actualment no tenen representació al consistori. De moment, tant la CUP com ICV estan avaluant la possiblitat d'adherir-s'hi.

Segons han informat els grups que promouen l'acord, la voluntat és garantir que totes les candidatures puguin fer una bona campanya electoral i donar a conèixer programes i candidats. "No només és un dret, sinó un exercici democràtic que permet que totes les persones amb dret a vot puguin conèixer les diferents opcions polítiques i actuacions que es proposen pel seu municipi", recull l'acord. "Han de poder participar però sense que envaïm la seva intimitat", ha explicat l'alcalde, Josep Maria Corominas.

Ara bé, els signants del compromís també reconeixen que els ciutadans demanen austeritat als polítics en un moment com l'actual marcat per la crisi i la manca de recursos. Igualment, consideren que cal respectar l'espai públic i que la campanya no suposi omplir de propaganda la ciutat.

Tot plegat ha dut als grups municipals a adoptar diversos compromisos amb els ciutadans amb vistes a la propera campanya electoral. Entre aquests, destaquen mesures per limitar la propaganda tant per reduir la despesa de les campanyes com per no tenir tant impacte a la via pública.

Limitacions a la propaganda

Un dels acords limita a 100 el nombre de banderoles que els partits podran posar als fanals. A més, s'assignarà per sorteig quins fanals ocuparà cada grup. També s'estableix que, com a molt, cada partit podrà penjar quatre pancartes i sempre en espais proposats de de l'àrea de Via Pública, evitant penjar-los als arbres per no malmetre'ls. No es podran penjar ni cartells ni adhesius o banderoles a cap altre punt de la ciutat fora dels espais assignats i tots els partits es comprometen a retirar tot el material com a molt tres setmanes després de les eleccions.

Els espais específics on es podrà penjar propaganda es posaran en coneixement de la Junta Electoral. Si es detecta que algun partit s'ho salta, s'informarà la junta i es proposarà que aquest material es retiri. Corominas ha assegurat que ha estat "senzill" posar-se d'acord amb tots els grups i diu que sentirien "molt orgullosos" si es convertissin en pioners i altres municipis també adoptessin acords d'aquest tipus.

D'altra banda, també s'ha decidit que cada grup només podrà organitzar dos actes al carrer abans no arribi la campanya (que comença el 8 de maig) i que hauran de ser o bé per Sant Jordi o bé per la Fira de l'1 de Maig.

Pel que fa a l'enviament de propaganda a les bústies dels olotins, també es limita a un màxim de dos enviament durant els tres mesos anteriors a les eleccions (a banda els partits podran enviar les paperetes de vot). Els grups també es comprometen a fer complir a les empreses que reparteixen aquesta informació el dret de molts ciutadans de no acceptar propaganda i publicitat.

Debats i seus per als mítings

Amb la voluntat que els ciutadans disposin del màxim d'informació i puguin contraposar les propostes de les diferents formacions polítiques els grups han acordat participar als debats organitzats per Olot TV i Ràdio Olot. Si són convidats a més debats, de forma conjunta valoraran si hi participen o no.

Els partits també han decidit que els actes electorals es faran en locals determinats (que se cediran gratuïtament als grups durant la campanya, però no abans) i que seran: l'Hospici, el Teatre Principal, la Sala El Torin, IMPO, el Casal Maria i Can Trincheria. Si els grups necessiten material com cadires o taules serà facilitat gratuïtament per la Brigada Municipal, no així altres serveis com so, il·luminació o la neteja del local.

A més, totes les forces signants del pacte constituiran una comissió de seguiment per consensuar qualsevol altre aspecte que no es reculli en el document inicial.