La unitat d'hemodinàmica de l'hospital Josep Trueta de Girona, així com les del Joan XXIII de Tarragona i l'Arnau de Vilanova de Lleida, començarà a funcionar les 24 hores del dia a partir del 16 de febrer, segons va anunciar ahir el conseller de Salut, Boi Ruiz. Actualment, aquests serveis obren de vuit del matí a vuit del vespre i, fora d'aquest horari, els pacients infartats que requereixen d'una angioplàstia primària es deriven a Barcelona.

El conseller Boi Ruiz va afirmar que el 16 de febrer "culmina" el procés iniciat el 2012 quan les unitats d'hemodinàmica de Tarragona, Lleida i Girona van passar d'estar operatives vuit hores diàries els dies laborables, a dotze hores de dilluns a diumenge. Aleshores, va insistir ahir, ja es va adquirir el compromís de revisar-ne l'horari en un futur. Ara, segons Ruiz, les dades consolidades del 2014 justifiquen el funcionament ininterromput d'aquestes tres unitats, tal com va avançar al setembre al Parlament, va recordar.

La data del 16 de febrer, va apuntar Ruiz, s'ha acordat amb l'ICS després de garantir la reorganització necessària dels serveis, que a la nit funcionaran mitjançant guàrdies localitzades.

El responsable del departament va detallar que duplicar l'horari d'aquestes tres unitats tindrà un cost conjunt d'uns dos milions d'euros.

Es calcula que, amb l'ampliació, el Trueta de Girona farà unes 330 angioplàsties, davant les 240 del 2014; el Joan XXIII passarà de les 180 angioplàsties que va practicar l'any passat a unes 230 i l'Arnau de Vilanova de Lleida passarà de fer-ne 95 a unes 120.

Baixa taxa de mortalitat

El conseller de Salut va assenyalar que a Catalunya hi ha una taxa de mortalitat per infart agut de miocardi en què es requereix una angioplàstia primària per desobstruir l'artèria del 6,5%, un dels percentatges més baixos d'Europa. A més, Ruiz va recordar la importància que els usuaris truquin al 112 tan bon punt sentin qualsevol símptoma d'un infart. "Nosaltres podem dominar el temps que depèn de nosaltres, però el més important és el què triga el pacient en donar l'alerta", va advertir.

"Estic molt content que puguem fer aquest pas i que tinguem nou serveis d'hemodinàmica actius a Catalunya. Aquesta bona notícia, sumada a un codi infart que funciona, ens permetrà acostar-nos a països com Dinamarca i lluitar per assolir la primera posició a nivell de baixa mortalitat per infart", va abundar.

El conseller va negar un cop més que l'ampliació d'aquests serveis s'hagi precipitat arran la polèmica generada a Tarragona després que un farmacèutic morís el dia de Nadal mentre se'l traslladava en ambulància a Bellvitge perquè l'hemodinàmica de Joan XXIII ja havia tancat.

Segons el conseller, l'expedient informatiu obert contra el centre conclou que l'home, que va morir d'un infart, va ser "ben atès" per tots els professionals i que de l'informe "no se'n dedueix cap relació causa-efecte que pugui justificar que una angioplàstia primària li hagués pogut resoldre el problema".