Més de 1.200 persones, entre elles l'alcalde de Lloret de Mar, Romà Codina, i altres autoritats, van acompanyar ahir els 500 sikhs de la localitat a la inauguració del seu nou Gurdwara, el lloc de culte del sikhisme.

Aquest espai, situat al afores del poble, no només és el lloc de trobada pels seguidors del sikhisme, sinó per a tot aquell que s'hi vulgui acostar, "independentment de la seva edat, sexe, religió o procedència", recalca Gagandeep Singh Khalsa, portaveu de la comunitat sikh a Catalunya, "perquè per a nosaltres, hi ha ànimes, no persones".

El llibre sagrat dels sikhs es guarda en el centre de culte, el Gurdwara. En les 1.430 pàgines que té el llibre, els sikhs hi tenen les guies de la seva vida i l'ensenyament d'una filosofia basada en la igualtat la solidaritat. "Un sikh ha d'ajudar els seus veïns i ha d'assegurar-se que els que l'envolten vagin a dormir amb la panxa plena", explica Khalsa. Per això, el Gurdwara no només és un punt de meditació, sinó que ofereix menjar vegetarià a qualsevol que ho necessiti, sense importar la seva religió. A cap dels plats, però, hi trobaran carn, peix o ous, ja que els membres d'aquesta religió són vegetarians perquè equiparen la vida d'un animal a la d'una persona. Així mateix, els sikhs rebutgen l'alcohol i les drogues.

Abans de construir el Gurdwara la comunitat ha hagut d'explicar als veïns qui són i com pensen. El mateix Khalsa reconeix que molts els confonen amb musulmans "perquè és una religió molt desconeguda", però recorda que és fàcil reconèixer un sikh, ja que sempre porta una turbant que pot ésser de diferents colors. "No ens tallem els cabells, ens deixem com ens han creat, perquè creiem que no tenim dret per modificar-nos", detalla Khalsa.

Els sikhs se senten part d'una família i per això tots comparteixen cognom. Al nom de les dones sempre els acompanya la paraula Kaur, que significa princesa. Els homes, en canvi, comparteixen el cognom Singh, que significa lleó, explica Khalsa.