El cas d’en David i en Samuel és poc habitual. Aquests dos germans van «néixer» com a David i Samuel García Quintas. Avui, però, es diuen David i Samuel García-Quintas i Fernández. Davant el gran nombre de persones que compartien el seu primer nom de família, aquests dos germans gironins sempre havien usat la unió dels seus dos ­cognoms com a carta de presentació. Així aconseguien diferenciar-se. Fa un temps, en Samuel i en David van decidir fer un pas endavant i reclamar al Registre Civil que formalitzés el «García-Quintas», cognom amb el qual tothom els identificava, com el seu primer nom de família. «El punt d’inflexió va arribar quan el meu germà va tenir la seva primera filla», recorda en Samuel. En aquell moment van veure més necessari que mai modificar els seus cognoms per preservar el matern.

El procés

Aconseguir el canvi no va ser tan senzill. En una primera fase, van haver de presentar al Registre Civil documentació que acredités que se’ls coneixia amb el cognom que sol·licitaven generar. Un tràmit costós perquè, segons recorda en David, és difícil tenir rebuts de serveis amb el nom de família que vols crear perquè quan et dónes d’alta en alguna companyia et solen demanar el DNI.

Un cop presentada la documentació que demostrava que la gent els identificava amb el nou cognom, també va ser necessari presentar testimonis que confirmessin que se’ls coneixia com a Garcia-Quintas. Finalment, també van haver de declarar els seus pares «per corroborar que consentien el canvi», recorda en David, que calcula que finalitzar amb tots els tràmits va trigar entre nou i deu mesos. A més d’acceptar el «Garcia-Quintas» com a primer cognom, aquests dos germans van incorporar el segon del seu pare «Fernández». «Hi ha moltes persones que es diuen David Garcia», explica. Garcia no només és el cognom més habitual a la província de Girona, sinó que és el nom de família «estrella» al conjunt de l’Estat espanyol. 1,4 milions de persones comparteixen aquest primer cognom a Espanya mentre que 1,5 milions es diuen Garcia de segon nom de família.