Des d'aquest dimarts, els centres de salut mental d'adults i infantojuvenil de la Garrotxa prestaran el seu servei a les consultes externes de l'Hospital d'Olot. Amb la nova ubicació dels serveis, situats fins ara a les instal·lacions del carrer Castellà Llovera i que seguiran sent gestionats per l'Institut d'Assistència Sanitària i atesos pel mateix equip de professionals, es guanyarà camí en la integració de l'atenció psiquiàtrica amb l'atenció a la salut física d'un hospital general, alhora que es facilita la coordinació entre les diferents especialitats. El Centre de Dia de Salut Mental romandrà a l'antiga seu de Castellà Llovera, que amb la reestructuració disposarà d'un nou espai per a activitats amb joves i adolescents orientades a la prevenció de les addiccions.

Els serveis de salut mental de la Garrotxa donen atenció a una població de referència de 45.639 persones. El 2013, el centre de salut mental d'adults (CSMA) va atendre a més de 1.450 persones, nombre que indica una prevalença del 3,2% en aquesta població. El CSMA va registrar 7.348 visites, de les quals el 5,4% van ser primeres visites.

Pel que fa al diagnòstic, el més frequ?ent va ser el trastorn depressiu, amb un 30,8%. El 27,3% de les persones ateses presentaven un diagnòstic agrupat dins la categoria de Trastorn Mental Greu (TMG) i aquestes persones van suposar el 42,8 % de les visites ateses. Destaca un 9,9% amb trastorn psicòtic.

El Centre de Dia, que atén aquells pacients que necessiten incrementar la seva capacitat funcional per poder ser el més autònoms possibles dins la comunitat, l'any 2013 va atendre 82 persones, de les quals 30 van ser ateses per primer cop.

L'equip d'infantojuvenil va atendre 592 persones en el 2013, que van realitzar 3.427 visites. El 17,1% dels pacients van ser tractats per dèficit d'atenció i un 11,1% per trastorn de la conducta alimentària. Un 7,3% per trastorns del comportament i un 3,9 % per trastorn de l'espectre autista.

Pel que fa l'atenció a les addiccions, el CAS de la Garrotxa va atendre 169 nous casos, dels quals, 127 van iniciar tractament en un 38,6% per addicció a l'alcohol, un 27,1% per tabac, un 18,6% per consum de cocaïna i un 4,3% per cànnabis. En total el centre va atendre 408 pacients, amb una mitjana de 7,5 visites per persona.