La província de Girona va aixecar-se ahir completament glaçada. Els efectes de l'onada siberiana s'han deixat notar amb força i es preveu que duri més dies. El mercuri dels termòmetres es va encongir fins als -13,9 graus centígrads a Alp, que és la població gironina que més va notar el fred durant la matinada, en contrast amb Portbou, que va tenir 3,6 graus de mínima gràcies a l'efecte tèrmic de la tramuntana, que bufava a 102,9 quilòmetres per hora.

El Servei Català de Meteorologia preveu que la meitat de la setmana sigui freda, ben freda o directament gèlida i s'assoleixin nivells de fred similars als de l'any 2012, quan es va deixar notar la darrera onada de fred siberià que es recorda. En aquesta no es va batre cap rècord tèrmic però sí que es recorda per haver durat dues setmanes per l'entrada de tres bosses d'aire fred.

L'onada de fred siberià ha provocat que en només una setmana les comarques de girona passin d'un vent càlid de ponent a l'enrada de vent sec i gèlid de Bielorússia i Ucraïna. La previsió és que fins dijous lses temperatures mínimes no arribin a superar els dos graus.

Nevades a 300 metres

La Direcció General de Protecció Civil manté la prealerta del pla especial d'emergència per nevades (Neucat) per l'episodi de nevades que pot afectar les cotes baixes durant el propers dies.

Per avui es preveu que l'episodi es vagi estenent a tot el Pirineu i Prepirineu, a les comarques de la Catalunya Central, de Girona, de l'interior de Tarragona i de les Terres de l'Ebre amb una cota de neu que baixarà progressivament fins als 300 m al final del dia i que al sud del territori se situarà al voltant dels 600 m.

Durant la matinada la nevada podrà afectar el Pirineu i les cotes altes del prelitoral de Tarragona i de les Terres de l'Ebre i a partir del matí i durant la tarda també a la Catalunya Central i les comarques de Girona. A partir del vespre la probabilitat d'aquestes nevades quedaria restringida a les comarques de Girona.

Fora del Pirineu i Prepirineu, no s'esperen grans afectacions, tanmateix, a la Catalunya Central i a les comarques de Girona s'espera que es puguin produir algunes afectacions viàries allà on la neva agafi, especialment a les cotes més altes, i també al prelitoral de Tarragona on l'acumulació pot ser més important com ara a la zona de Prades.

Es preveu que l'episodi s'allargui fins demà, afectant totes les comarques del litoral i prelitoral de Barcelona, així com a la Selva i al Baix Penedès. En aquestes comarques puntualment la cota baixarà fins a 300 m, tot i que la probabilitat que acabi nevant és mínima.