Inauguració d'alçada per a la línia de Molt Alta Tensió (MAT). El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, i el primer ministre de França, Manuel Valls, seran els encarregats de tallar la cinta vermella de la interconnexió elèctrica, en principi, el proper 20 de febrer. Segons fonts de Réseau Transport d´Électricité (RTE) -la companyia elèctrica francesa-, la inauguració oficial es preveu realitzar d'aquí a tres setmanes a França. Malgrat que encara no s'ha especificat a quina població del territori francès tindrà lloc aquest acte, des de RTE es va confirmar que es farà «a prop de Perpinyà». De fet, segons va avançar ahir Catalunya Ràdio, la inauguració es preveu realitzar al terme municipal de Montesquieu-des-Albères, al Llenguadoc-Rosselló.

Així, els mandataris d'Espanya i França han seleccionat un lloc fronterer per fer aquest acte. Tot i això, la inauguració no suposarà la posada en marxa de la MAT. El motiu és que, segons va informar RTE, l'entrada en funcionament d'aquesta línia elèctrica es produirà a finals del primer semestre d'enguany. Per tant, la inauguració oficial esdevindrà un acte institucional on, a part de Rajoy i Valls, es preveu comptar amb la presència d'alts càrrecs espanyols i francesos. Pel que fa a la posada en servei de la interconnexió, els 400 quilovolts (kV) circulen pels cables de les 110 torres gironines de la MAT -entre Santa Llogaia d'Àlguema i Bescanó- des del passat octubre. Des de llavors i fins ara, també ha entrat en funcionament (en període de proves) l'estació conversora de la interconnexió.

En paral·lel, des de fa unes poques setmanes, els cables «serpentegen» al túnel transfronterer -per on ha de circular l'electricitat- que connecta França i Espanya. La instal·lació del cablejat va finalitzar el passat octubre i ara s'està treballant en la posada a punt de les plataformes exteriors situades a l'entrada del túnel. Aquesta fase es preveu que estigui enllestida el proper maig, quan -segons la societat mixta formada per RTE i Red Eléctrica- la interconnexió «estarà operativa» perquè haurà acabat el període de proves. Tot i això, encara queda pendent la subestació que ha d'aixecar Endesa per transformar la tensió a 132 kv i subministrar-la a la xarxa de l'Alt Empordà. Així, caldrà esperar fins al segon semestre d'aquest any 2015 perquè l'energia de la MAT entri a les llars gironines. El motiu és que la subestació d'Endesa es manté endarrerida per tràmits burocràtics. El pressupost d'aquest projecte és de 8,9 milions d'euros.