El 30% dels antibiòtics presents en les aigües residuals dels hospitals no són eliminats per les depuradores i acaben abocats als rius, segons un estudi de l'Institut Català d'Investigació de l'Aigua (ICRA), amb seu a Girona.

Segons la investigació, que publica la revista Water Research, les aigües residuals hospitalàries, que tenen més concentració d'antibiòtics i habitualment tractades amb les aigües residuals urbanes a les estacions depuradores, només són depurades en un 70%, abans de ser abocades al riu.

La investigadora de l'ICRA Sara Rodríguez ha explicat que una gran quantitat d'antibiòtics es consumeixen habitualment a les instal·lacions hospitalàries i, una vegada administrats, són en part excretats a través dels excrements i l'orina, que formen part de les aigües residuals dels hospitals.

Encara que gran part dels antibiòtics presents a l'aigua són eliminats a les depuradores, un 30% continuen presents en les aigües que la depuradora aboca al riu, amb la qual cosa contaminen el medi aquàtic natural -va explicar la investigadora.

El treball de l'ICRA ha investigat durant tres mesos la presència de diversos antibiòtics pertanyents a famílies com les penicil·lines, les sulfonamides, les tetraciclines o les fluoroquinolones, a les aigües residuals d'un hospital a l'entrada i a la sortida de la depuradora, així com a les aigües del riu, on es vessen les aigües residuals una vegada tractades.

El projecte es va anunciar al juliol, quan es va fer públic que tres projectes amb participació d'investigadors de l'ICRA havien estat seleccionats dins un programa europeu per analitzar la presència de contaminants emergents en el cicle de l'aigua.