L'Agència de Salut Pública de Catalunya ha alertat els usuaris dels riscos de consumir Thermatrim, un complement alimentós cremagreixos, després que cinc persones haguessin de ser ateses a Roses perquè presentaven efectes adversos relacionats amb aquest producte. Salut Pública alerta que pot ser que s'estigui venent a l'Estat espanyol de manera irregular i a través d'internet.

El Centre de Farmacovigilància de Catalunya i la Unitat de Farmàcia de la Regió Sanitària Girona han informat han detectat cinc casos a l'Alt Empordà i ho han notificat a Salut Pública. El director regional de l'Agència de Salut Pública de Catalunya a Girona, Lluís Picart, explica que les persones afectades "presentaven una simptomatologia general, sobretot sudoració i hipertensió, però res greu". El nexe que tenien en comú, explica, és que havien consumit aquest complement alimentós fabricat per l'empresa Nan Laboratorios de Mèxic.

La finalitat del producte, detalla el director regional de Salut Pública a Girona, és provocar sudoració i té un efecte diurètic i estimulant, similar a la cafeïna. "La seva pretenció és facilitar el control de pes, però hem pogut comprovar que, depèn de qui se'l prengui, pot provocar efectes adversos".

Picart recalca que aquest complement alimentós no s'estava comercialitzant a través de canals convencionals, i que, per tant, l'Agència de Salut Pública de Catalunya no pot immobilitzar-lo o retirar-lo de les botigues. "Per això hem emès una nota aconsellant als potencials consumidors que evitin el seu consum", afirma.

Com que no forma part del circuit comercial convencional, Picart apunta dues hipotesis: o bé els afectats l'han adquirit a la xarxa o bé l'han aconseguit a través d'un distribuïdor -alguns dels afectats expliquen que els han proveït en el marc d'un assessorament dietètic-, que al seu torn l'hauria adquirit també a internet.

Fora del circuit comercial

"Administrativament, aquí no es pot vendre", explica Picart, ja que la comercialització del producte no ha estat notificada a l'Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició, que és l'autoritat competent per aquest tipus de productes que arriben de fora de la Unió Europea.

En saltar-se aquest pas al que obliga la legislació de complements alimentaris, la comercialització de Thermatrim no està permesa a l'Estat.

"El sistema funciona molt bé. L'agència coneix tot el que es vol posar al mercat", subratlla Picart. "En cas que s'hagués notificat, el producte s'hauria avaluat i no hagués passat el control, perquè la seva composició no s'ajusta a la normativa", explica, ja que la legislació espanyola marca que els complements alimentosos -Thermatrim no és un medicament- han d'estar composats per vitamines i minerals, i aquest està elaborat a partir d'extractes d'herbes.

De fet, assegura el director regional de Salut Pública, al país on es fabrica, Mèxic, també està prohibida la seva comercialització.