El subministrament elèctric de Girona i Salt s'ha reforçat amb una segona línia d'alta tensió. Endesa ha posat en servei, des de fa pocs dies, aquesta segona línia de 132 quilovolts (kV) entre Bescanó i Salt. L'energia sorgeix de la subestació que hi ha a Bescanó, que transforma els 400 kV de la línia de Molt Alta Tensió (MAT) en els 132 kV que es distribueixen. Aquesta segona línia fa prop de 10 quilòmetres. D'aquests, 5,5 quilòmetres -de Bescanó a Sant Gregori- són aeris i els altres 4,5 quilòmetres són soterrats.

El juliol del 2011 va entrar en funcionament la subestació d'Endesa a Bescanó. Des d'aquesta subestació -que està al costat de la subestació de Red Eléctrica de la MAT- es transforma la tensió dels 400 kV als 132 kV amb l'objectiu de poder repartir l'electricitat a les llars. Des de Bescanó, Endesa ja distribueix l'energia cap a Olot, Vall del Llémena i Salt. Fins ara, només hi havia una línia de 132 kV que enllaçava entre Bescanó i Salt. Així, amb la finalitat de reforçar el servei elèctric, Endesa ha tirat endavant la segona línia fins a Salt, on es reparteix l'energia a llars de la zona urbana de Girona.

El responsable de la xarxa d'alta tensió d'Endesa a la demarcació de Girona, Francesc López, va explicar ahir que aquesta segona línia també ha de permetre una millora de la capacitat de resposta en el subministrament elèctric en cas de contingència. La companyia ha invertit 7,9 milions d'euros a fer la segona línia i 24,2 milions al conjunt de la subestació de Bescanó. López va afegir que aquesta subestació està projectada per ampliar-se, en funció de la demanda. El fet és que des de Bescanó, Endesa ja distribueix directament alta tensió a la tèxtil Antex d'Anglès i a una desena d'altres empreses de Vall del Llémena (tot i que en aquest cas a 25 kV).

Més enllà de Bescanó, on l'obra es dóna per finalitzada, Endesa no ha acabat altres projectes gironins vinculats amb la MAT. En el cas de la subestació de Santa Llogaia d'Àlguema, està pendent de tràmits de l'Ajuntament per tirar endavant.