El Departament de Salut ha anul·lat el segon procés d'adjudicació de la gestió de l'Àrea Bàsica de Salut de l'Escala, que inclou el CAP del municipi i set consultoris més del seu entorn. El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha emès una resolució on atura de nou el procés, que es va posar en marxa la tardor passada després que ja s'hagués anul·lat el primer concurs al 2013.

En la resolució, el conseller dóna la raó a la Fundació Salut Empordà, que és l'actual responsable de la gestió de l'ABS, i estima les seves al·legacions respecte la licitació. La fundació, que no té ànim de lucre i també gestiona l'hospital de Figueres, demanava que al concurs només s'hi poguessin presentar empreses que acreditessin experiència en atenció primària i no només en serveis de salut en general, com recollien les bases de la segona licitació.

Així, el responsable del departament ha decidit anul·lar de nou el concurs per modificar-ne les clàusules i convocar-ne un tercer, a les bases del qual caldrà que la solvència tècnica de les empreses que es presentin estigui vinculada a l'objecte del contracte, és a dir, a la prestació de serveis d'atenció primària.

Fonts de Salut van indicar ahir que les noves bases aniran en la línia de la moció que va aprovar el Parlament de Catalunya el passat 27 de novembre i que demanava la revisió de les clàusules dels concursos d'aquest tipus perquè només hi poguessin optar empreses amb experiència reconeguda en l'atenció primària.

A l'espera del tercer concurs, pel que encara no hi ha data, la Fundació Salut Empordà mantindrà de moment la gestió de l'ABS, on presta servei des de fa catorze anys.

La presidenta de Salut Empordà i alcaldessa de Figueres, Marta Felip, va considerar ahir "molt encertada" la decisió de la Conselleria de Salut. L'experiència en l'atenció sanitària "és la premissa mínima", explica Felip, que demana que en la propera licitació també es valorin qüestions com la proximitat al territori, l'economia d'escala i les sinèrgies que hi ha entre l'ABS de l'Escala i l'hospital de Figueres, que també gestiona Salut Empordà.

De cares al nou concurs, l'alcaldessa de la capital de l'Alt Empordà recomana a Salut "que es miri bé com l'enfoca, perquè ja serà el tercer", però destaca que es farà dins un nou marc legal després de la moció aprovada pel Parlament al novembre.

Felip destaca que, "malgrat que no són les millors condicions per a treballar", els professionals de l'Àrea Bàsica de Salut han garantit que la inestabilitat no alterés el funcionament dels centres que l'integren.

L'alcalde de l'Escala, Estanis Puig, subratlla que l'aturada del procés de licitació és una "gran notícia" perquè recull les reivindicacions de Salut Empordà i del territori que, si s'ha de posar a concurs, cal valorar l'experiència prèvia. "Les bases que no preveien aquesta qüestió van fer que entrés al concurs un perfil d'empreses privades i això ha generat preocupació", detalla.

"El que s'ha vist aquí ha calat a nivell de país", declara el batlle escalenc, i afegeix que també ha generat inquietuds entre els diferents col·legis professionals.

Més de dos anys de tràmits

L'adjudicació de la gestió de l'ABS de l'Escala fa més de dos anys que s'arrossega i aquest ja és el segon concurs que s'anul·la.

A finals del 2012 Salut adjudicava a l'empresa Eulen -vinculada al sector de la neteja- la gestió d'aquest servei, al que també optava de nou Salut Empordà. Aquesta adjudicació a una empresa privada sense experiència en l'atenció primària va provocar les crítiques d'alcaldes i usuaris, i la Fundació Salut Empordà va presentar al·legacions que van ser estimades.

L'abril del 2013 l'Òrgan administratiu de recursos contractuals de la Generalitat va declarar nul·la l'adjudicació a Eulen. La resolució concloïa que hi havia errors en les bases i, per tant, anul·lava tot el procediment i obligava a començar de zero tota la tramitació.

El segon concurs es va convocar a finals del 2014 i hi optaven la Fundació Salut Empordà, l'empresa privada Eulen i la unió temporal d'empreses SAR Residencial y Asistencial i Grupo Altersalus. Novament, la Fundació Salut Empordà va considerar que les bases del concurs no estaven ben fetes i va presentar les al·legacions que finalment han estat estimades i que han suposat la segona anul·lació del procés, que ara ha de tornar a començar.