La forta tramuntana que bufava a les dues bandes dels Pirineus va obligar a prohibir el pas de camions de més de 7,5 tones, remolcs i caravanes per la frontera. Això va comportar que durant sis hores els aparcaments de camions de la Jonquera i fins i tot els de Vilamalla, quedessin plens de tràilers. Uns camioners que pacientment i amb algunes queixes van seguir les indicacions dels Mossos de Trànsit i van estacionar els seus vehicles.

El tall de pas cap a França va durar un total de sis hores. Les autoritats franceses van decidir de tallar el pas d'aquests 1.500 vehicles a partir de quarts de dotze del matí i va durar fins cap a les sis de la tarda. El tall no permetia la circulació de tràilers, remolcs i vehicles articulats per l'A-9 al seu pas pel departament dels Pirineus Orientals i també fins a la frontera, és a dir, l'AP-7.

A més, França també va limitar a 110 quilòmetres per hora la velocitat màxima a la qual els vehicles podien circular per la seva autopista quan habitualment el límit es troba en els 130 quilòmetres per hora. De fet, a l'A9 un camió que portava llaunes i que anava cap a Espanya, va bolcar prop de Perpinyà a quarts de deu del matí.

Quan es va donar per acabada la restricció del pas de vehicles pesants cap a França, es van produir cues a la zona fronterera de Vilamalla i la Jonquera per enllaçar des de la N-II fins a l'AP-7. Es van produir cues de fins a 7 quilòmetres de longitud en sentit França. La situació es va donar per normalitzada al voltant de dos quarts de nou de la nit.

La N-260, tallada a Portbou

La forta tramuntana que bufava ahir va deixar una ratxa màxima de 173,92 quilòmetres per hora a Portbou. Una localitat que va quedar aïllada després que es decidís tallar la N-260 al seu pas fronterer. En aquest punt de fet, però ja en territori francès de bon matí hi va haver un accident amb una autocaravanna implicada. Va bolcar i com a conseqüència del fet una persona va resultar ferida lleu. La N-260 en tancar l'edició del diari, encara es trobava tallada al trànsit rodat.

Durant tot ahir, els serveis d'emergències van anar de bòlit, sobretot les brigades municipals, serveis de protecció civil i els Bombers. Aquest últim cos va haver de fer més de 80 sortides arreu de la província però es van centrar sobretot a la comarca de l'Alt Empordà. De fet, com de costum, és la zona de la província on va bufar més el vent.

A Navata per exemple, es va registrar una ratxa de 106,92 quilòmetres per hora. La majoria de sortides que van fer els Bombers van ser per arbres que envaïen la via pública, caiguda de planxes, barrets de xemeneies i rètols publicitaris, entre altres. De fet la caiguda d'un rètol va provocar que una dona de 47 anys resultés ferida lleu a l'Escala. La víctima va rebre un cop al cap per la caiguda del cartell publicitari al carrer Closa del Llop i va ser traslladada en ambulància del SEM fins al dispensari. Al mateix municipi empordanès, tres cotxes i una moto que estaven aparcats al carrer Lleida van rebre l'impacte d'una tanca de ferro que va caure per la força de la tramuntana.

Un altre servei on van treballar els Bombers és a l'Estartit. La tramuntana va aixecar la làmina d'impermeabilització del sostre del polivalent. La Policia Local de Torroella i l'Estartit durant la matinada va crear un perímetre de seguretat al voltant de l'equipament i va restringir la circulació de vehicles i vianants en els punts més perillosos. L'Ajuntament va assegurar que tan bon punt afluixi la tramuntana, es procedirà farà una actuació d'urgència i posteriorment es repararà.

La situació de temporal de vent es preveu que pugui seguir a zones altes de l'Alt Empordà avui. El que sí que es notarà després de l'episodi d'ahir és una baixada de temperatures, Sobretot les mínimes que es registraran al final del dia, que seran molt més baixes.