El conseller de Territori, Santi Vila, va admetre ahir que la Generalitat podia haver gestionat millor la nevada i va anunciar que es revisaran algunes decisions, encara que va dedicar les crítiques més importants al Govern espanyol per "falta de reflexos" a les carreteres de la seva titularitat. Espadaler també es va sumar a les crítiques a Foment i va assegurar que va activar "amb tardança" les màquines llevaneu.

En declaracions a RAC1, Vila va assegurar que "hi va haver coses que sabem que s'havien d'haver fet millor i és l'autocrítica que li fem al Govern", malgrat recordar que les circumstàncies meteorològiques de dimecres eren "excepcionals" i que fins i tot els països més avançats del món cometen errors. "Tant jo com el conseller Espadaler revisarem totes les decisions que es van prendre, tant les preventives com les que es van prendre durant el dia", va insistir Vila, que va insinuatrque es podria haver actuat amb més zel.

Més enllà de l'autocrítica cap a la gestió de la Generalitat, el conseller es va mostrar especialment dur amb el Ministeri de Foment, el titular d'autopistes com l'A-2, on dimecres es van viure les escenes més crítiques, amb un gran nombre d'automobilistes atrapats al túnel del Bruc. En aquesta línia, va assegurar que caldria distingir entre la resposta que va donar la Generalitat a les carreteres de les quals és titular, com la C-32, on es van aixecar les barreres, i l'A-2.

"Tardança" de les llevaneus

El conseller d'Interior, Ramon Espadaler per la seva banda va assegurar des del Parlament que durant la gestió de l'emergència desencadenada per la nevada va constatar que el Ministeri de Foment va activar "amb tardança" les màquines llevaneu. "Una part essencial" del col·lapse generat va ser en aquestes vies -AP-7, AP-2 i A-2-de titularitat estatal, va recordar.

La responsabilitat "a qui li correspon", va subratllar. Espadaler sí va admetre que"segurament no s'ha fet tot bé" però no que calgués impedir abans l'entrada de camions en aquestes carreteres. "A pilota passada és molt fàcil", va reblar. El conseller iniciarà avui a la tarda una anàlisi"constructiva" i "rigorosa" de l'episodi per "aprendre" sobre la gestió que s'ha fet durant l'episodi de neu. ICV-EUiA va sol·licitar ahir formalment que la comissió d'Interior al Parlament dediqui una sessió monogràfica al "caos circulatori" que, segons els ecosocialistes, es va viure dilluns com a conseqüència de les nevades arreu de Catalunya.

Ajuda dels militars

El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz davant les crítiques rebudes, va recordar que la Generalitat de Catalunya té a la seva disposició la Unitat Militar d'Emergències (UME) davant de situacions com la que es va viure aquest dimecres a Catalunya a causa de les nevades, malgrat que la Generalitat no va recórrer a aquesta possibilitat.

En declaracions als periodistes Fernández Díaz va evitar crítiques a la Generalitat per la gestió de la situació i va reivindicar la "lleialtat institucional" i la "cooperació" entre els dos governs, així com la "comprensió" per les actuacions de cada part, perquè "ningú és perfecte".