La Diputació de Girona i el departament de Territori i Sostenibilitat han publicat el Catàleg de paisatge de les comarques gironines, una obra elaborada per l'Observatori del Paisatge que determina la tipologia de paisatges de cada zona, els valors i l'estat de conservació dels espais. Es tracta d'una eina que té com a objectiu millorar la planificació territorial i que és una guia en l'àmbit de la preservació dels espais. Aquest és el quart llibre que es publica a tot Catalunya i abasta l'Alt i el Baix Empordà, la Garrotxa, el Gironès, el Pla de l'Estany, el Ripollès i la Selva.

El catàleg, que va ser finançat per la Diputació de Girona -que va aportar 40.000 euros per imprimir-ne 800 exemplars- va ser presentat divendres al Club Natació Banyoles, on es va comptar amb la presència del conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, que va destacar que "aquest document tècnic ja s'està aplicant de manera pràctica al territori, especialment en l'àmbit local". L'obra identifica un total de 26 unitats de paisatge, una mostra de la diversitat en aquest àmbit al conjunt de Catalunya. "Pocs països tan petits tenen una varietat tan rica i heterogènia de paisatge, ja que hi ha 135 unitats", va explicar el conseller. En aquesta mateixa línia, Vila va destacar que resseguint el riu Ter es pot passar del paisatge alpí d'Ulldeter fins al litoral de l'Estartit en només tres hores. Només a la comarca del Pla de l'Estany hi ha quatre unitats de paisatge: Rocacorba, Valls d'Olot, Terraprims i l'estany de Banyoles. A més, el document detalla que el paisatge gironí està conformat per deu trets principals: els penya-segats del litoral, les valls, el mosaic agroforestal, les masies i construccions rurals, els paravents, els patrons d'assentaments i nuclis de població singulars, els fons escènics, les infraestructures i la urbanització a la façana litoral.

A l'acte de presentació, que va servir per iniciar el programa d'activitats 10+10 amb el qual l'Observatori del Paisatge celebra el seu desè aniversari, també hi van acudir el president de la Diputació gironina, Joan Giraut; l'alcalde de Banyoles, Joan Nogué; o l'exalcalde de Girona, Joaquim Nadal, entre altres autoritats.