El Bisbe de Girona, Francesc Pardo, va tornar a consagrar ahir l'altar major de la basílica de Santa Maria de Castelló d'Empúries tot coincidint amb el 700è aniversari de la primera consagració. Pardo va oficiar una cerimònia que també va coincidir amb els 500 anys del naixement del beat Maurici, patró dels tintorers i que va néixer en aquest municipi de l'Alt Empordà.

"Fa 700 anys es va consagrar l'altar, però arran de la reforma del Vaticà, es va canviar de lloc i des de llavors no havia estat consagrat", va explicar el bisbe, que va afegir que el Bisbat havia pensat que una bona data per tornar a repetir aquesta cerimònia religiosa era el dia que es complien 700 anys de la primera consagració.

Més d'un centenar de persones van omplir el temple per seguir una cerimònia que es porta a terme des de temps immemorials. La consagració consta d'un ritual complex, amb una cerimònia extensa que té pregàries i benediccions, en què s'unta l'altar amb l'oli sant del Sant Crisma i posteriorment es col·loca un braser amb encens i es realitza l'eucaristia. "El foc és per purificar, tal i com es feia en els antics sacrificis, una lloança a Déu", va explicat el bisbe.

La cerimònia religiosa va comptar amb una àmplia representació de l'Ajuntament de Castelló, liderada pel seu alcalde, Xavier Sanllehí, que va explicar que la "Catedral de l'Empordà" és un dels monuments que "més estimen" els veïns del poble. "Castelló d'Empúries no podria ser sense la seva catedral i qualsevol acte que reflecteixi el seu potencial i la història de la basílica i el poble és un gran impuls per al poble", va comentar el batlle, que va afegir que creu que ajudarà el turisme.