Tot i que un 75 per cent dels pacients amb epilèpsia parla obertament de la seva malaltia, un 21,7 per cent es considera discriminat pel fet de tenir-la i ja gairebé la meitat creu que la patologia li ha canviat la vida. Aquestes són algunes de les conclusions de l'estudi Seguim considerant l'epilèpsia una malaltia màgica i que discrimina?, realitzat per l'equip de la Unitat d'Epilèpsia de l'Hospital Clínic San Carlos de Madrid i donat a conèixer ahir per la Societat Espanyola de Neurologia coincidint amb el Dia Internacional de l'Epilèpsia. Segons les dades facilitades per la Societat Espanyola de Neurologia, l'epilèpsia afecta uns 5.600 gironins i s'estima que a la demarcació se'n detecten uns 300 nous casos cada any.

L'enquesta, realitzada a més de 200 pacients mostra que per a un 13,5% dels afectats la malaltia suposa un càstig. A més, la meitat dels pacients consultats afirma tenir problemes d'ànim i un terç, ansietat. En l'àmbit laboral i, encara que la majoria considera adequat treballar tot i patir epilèpsia, només un 41% dels entrevistats té feina. Gairebé una tercera part no ha informat al seu lloc de feina que pateix la malaltia, un 16,5% assegura que té problemes laborals, un 22,5% ha necessitat la baixa laboral i el 8,2% va ser acomiadat a causa de l'epilèpsia.

En ser preguntats sobre com reaccionen davant les crisis les persones del seu entorn, la majoria asseguren que amb "tranquil·litat i suport", tot i que la quarta part diu que amb "por".

Més de dues terceres parts consideren adequat tenir fills i un 10,7% afirma que la malaltia li impedeix relacionar-se.

Segons la Societat Espanyola de Neurologia, l'epilèpsia afecta a Espanya a unes 400.000 persones i cada any es detecten entre 12.000 i 22.000 nous casos. Un 25% dels pacients no aconsegueix controlar les crisis de forma completa.