Una caixa de cartró amb cinc joguines en el seu interior. Això és tot el que van necessitar quatre joves catalans -dos d'ells de Banyoles i Cassà de la Selva- per retornar ahir el somriure i la il·lusió a centenars d'infants de Filipines que habiten en les zones més devastades pel pas -el 8 de novembre de 2013- del tifó Haiyan. Les cares d'alegria eren unànimes entre els alumnes de l'escola on van arribar ahir els primers lots que, durant els pròxims dies, repartiran més de 10.000 joguines relacionades amb oficis del futur a un total de 2.000 nens i nenes - d'entre 6 i 8 anys- de set escoles i un orfenat.

Per poder fer realitat aquest moment, l'ONG Giants -creada pel jove banyolí Àlex Dilmé i el cassanenc Ignasi Vegas, juntament amb Sara Ollé i Àngela Amer- van engegar fa més de mig any, una campanya solidària de micromecenatge a través de la plataforma Indiegogo, on van recaptar més de 12.000 euros a partir de les donacions fetes per particulars (de 10 a 20 euros) i pel sector públic i l'empresariat (de 200 a 400 euros). Al projecte hi van col·laborar, entre d'altres, l'Ajuntament de Banyoles -que va aportar-hi 1.000 euros- i diverses empreses del Pla de l'Estany.

Per repartir les joguines, Giants compta amb l'ajuda de més de 25 voluntaris locals i de les ONG Philippines Toy Library i Sreetlight.

D'altra banda i després d'aquest èxit, Giants ha decidit estendre l'experiència de les Filipines a altres països en la mateixa situació i implicar-hi joves d'arreu del món perquè impulsin iniciatives similars.

El tifó Haiyan va deixar 6.000 morts, milers de cases destrossades i 14 milions de filipins, entre els quals sis milions de nens, en la misèria més absoluta.