L'escrit de qualificació provisional del fiscal considera que l'expresident de la Diputació, Jaume Torramade (Unió), va cometre un delicte d'abusos sexuals contra l'exassessora del partit, Minerva Amador, quan la va sotmetre a diversos tocaments la nit del 8 de novembre de 2012. Encara que el Codi Penal castiga els fets amb entre un i tres anys de presó (article 181.1) el ministeri públic no va tan lluny i opta per sol·licitar que a l'actual alcalde de Salt pagui una multa de 3.600 euros i indemnitzi l'exassessora amb 1.000 euros per danys morals. En casos de delictes d'abusos sexuals que no consten d'accés carnal a la víctima el codi penal permet escollir entre presó o multa.

L'escrit de qualificació provisional s'emmiralla en el que ja va formular el fiscal -Juan Ignacio Vázquez de Prada- el desembre de 2014 per sol·licitar al jutge instructor que incoés un procediment abreujat contra l'expresident de la Diputació en comptes de considerar els fets com una falta de vexacions injustes. Precisament l'Audiència Provincial de Girona s'havia pronunciat anteriorment en aquest sentit donant la raó a l'advocat Joaquim Bech de Careda, que va recórrer la decisió inicial del magistrat instructor de considerar els fets com una falta. El passat 3 de gener, el titular del Jutjat d'Instrucció número 2 de Girona, Manuel Marcello, modificava el seu criteri fent seu l'escrit del fiscal considerant els fets com a presumptament delictius.

El relat provisional

A l'espera que se celebri el judici, l'escrit de qualificació provisional del ministeri públic posa de manifest que durant el sopar d'inici de la darrera campanya electoral autonòmica diversos càrrecs públics de Convergència i Unió van sopar al restaurant El Teatret de Girona. Entre els comensals s'hi comptava l'aleshores presdient de la Diputació, Jaume Torramadé, i l'encara assessora de l'organisme, Minerva Amador.

En un moment donat, el polític va iniciar una conversa amb la seva càrrec de confiança "acariciant-li les mans i arribant a agafar-les durant uns minuts" per, seguidament acariciar-li "amb la seva mà el contorn del pit" per damunt la roba i posar les seves mans als genolls de l'assessora mentre li comentava que pensava en ella per anar a la llista electoral de Salt a les properes eleccions municipals de maig.

Quan aquesta es va negar a integrar la llista, Torramadé, "amb renovades intencions lascives", va anar pujant la seva mà mentre li comentava "Si tens un lloc, si tu vols princesa pots ser el que vulguis a Salt". Va acabar arribant a la zona genital sense aconseguir tocar-la després que Amador interposés les seves mans i va tornar a tocar-li el pit.

En abandonar el local, tots els comensals es van dirigir al c/Albareda de Girona per celebrar l'acte de partit d'inici de campanya i el fiscal creu que Torramadé va intentar tornar a apropar-se a Amador i va arribar a agafar-li la mà. Per poca estona, perquè ella va desprendre-se'n ràpidament i "buscant protecció" en un conegut seu.

Pena accessòria i testimonis

El fiscal també reclama que Torramadé no es pugui apropar a Amador a menys de 200 metres de distància durant un any i mig i proposa que en el judici declarin com a testimonis el regidors de Salt Robert Fàbregas i Josep Valentí, l'exassessor d'Unió, Fidel Rincón, l'alcalde de Bescanó, Xavier Soy, la regidora de Girona Marta Madrenas i el cap de Protocol de la Diputació, Josep Maria Amargant.