El Quixot, una redacció sobre Halloween i un article sobre investigacions pesticides i la seva relació amb la mort massiva d'abelles van centrar les proves de comprensió lectora i ortografia de castellà de la segona jornada de l'avaluació de quart d'ESO. Pel que fa a l'examen d'anglès, aquest va incloure la comprensió lectora d'un text adaptat del diari The Sunday Times que relata l'experiment d'un institut amb els horaris d'entrada a classe i d'una carta sobre unes vacances a Londres.

Els estudiants també van haver de respondre qüestions concretes sobre dues converses, una amb relació a la facturació en un aeroport i l'altra sobre un viatge a Londres. Finalment, en la part d'expressió escrita l'alumnat de quart d'ESO van poder escriure l'experiència sobre "les millors vacances".

Les proves van començar dimarts per a 6.812 noies i nois gironins -més de 66.000 a tot Catalunya- i, aquest primer dia, els estudiants es van examinar de català i de matemàtiques. En la prova de llengua catalana, els alumnes es van haver d'enfrontar a un text adaptat de Tirant lo Blanc, de Joanot Martorell i un assaig, també adaptat, de l'estudi de Pau Serracant i Roger Soler, La joventut catalana al S. XXI. A partir d'algunes preguntes, van haver de demostrar el seu nivell de comprensió lectora mentre que, per comprovar l'expressió escrita, se'ls va fer reflexionar sobre com seria un dia sense Internet.

En la prova de matemàtiques, la meteorologia va ser l'excusa per demostrar els coneixements de mesures i unitats, en un examen on la geometria va tenir un pes especial.