El pressupost de l'Associació de defensa del patrimoni natural del Pla de l'Estany Limnos per a 2015 és un 500% superior a l'habitual, ja que ha passat de 5.200 a 38.000 euros gràcies a la concessió de dues subvencions de la Generalitat. El paradoxal del cas és que això no vol dir que l'entitat disposi de més diners, ja que fa més de dos anys que el Govern els deu altres ajuts per a projectes ja desenvolupats. I per cobrir les despeses, tant aquesta entitat com altres que estan en la mateixa situació es veuen obligades a avançar els diners.

L'assemblea anual de Limnos -celebrada el 7 de febrer- va escollir nou president, el biòleg Juanjo Butron; el seu predecessor, Moisès Jordi, portava deu anys en el càrrec. L'augment del pressupost anual fins a 38.000 € va ser un dels aspectes més destacats i que el 80% es deu a l'adjudicació, per part del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, de dues subvencions per a projectes educatius i de sensibilització ambiental. Un d'ells és la segona fase d'un treball per a la sensibilització sobre la tortuga d'estany, que Limnos fa conjuntament amb la Fundació Emys de Riudarenes -la subvenció total és de 32.409,08 euros-; mentre que l'altre se centra en l'esport i la conservació de la natura, aquest conjunt amb l'Escola de Natura de Banyoles -38.351,03 €-.

El nou president de Limnos, Juanjo Butron, va explicar que la Generalitat ja els va concedir la mateixa subvenció per a la primera fase del projecte de tortugues -que és bianual-, per al període 2012-2013, "i vam haver d'avançar els diners". En canvi, van haver de renunciar a l'ajuda per al programa d'esport i natura, que també els la van atorgar, perquè "no teníem diners per avançar-los".

Objectiu: "cobrar al dia"

En aquesta ocasió, Limnos ha acceptat les dues subvencions perquè ara l'IVA es pot afegir a la convocatòria, mentre que abans no. Un altre canvi favorable per a entitats com la seva és que, ara, la convocatòria també cobreix les despeses financeres dels crèdits que calgui demanar per avançar els diners de les subvencions; una alternativa que Butron va dir que Limnos no necessitarà. El president de l'associació ecologista del Pla de l'Estany va remarcar que "un dels objectius de Limnos és cobrar al dia".

Amb la voluntat de garantir el finançament de l'entitat i les seves activitats, Limnos comença l'any amb una campanya de captació de socis i per recuperar la vinenta que han perdut al llarg dels últims anys. La seva fita és "augmentar la base social i esdevenir més independents econòmicament".

L'assemblea també va decidir les principals propostes per al 2015, entre les quals destaca seguir reclamant la protecció de l'Estany, amb la creació d'un parc natural i la possible inclusió d'una figura complementària de Paratge Natural d'Interès Nacional per l'Estany de Banyoles. Limnos també vol incidir en les properes eleccions municipals a través de propostes i presentar iniciatives sostenibles al POUM de Banyoles.