El nombre de persones sense sostre que la Creu Roja ha atès a Girona s'ha doblat en tan sols dos anys -han passat de 49 el 2012 a 99 el 2014- i les intervencions de la seva Unitat d'Emergència Social al carrer s'han triplicat -augmentant de 49 a 146-, quelcom que es deu al fet que les persones que no tenen llar han augmentat des que va començar la crisi econòmica.

Les patrulles informatives i assistencials de la Creu Roja se centren, fonamentalment en la ciutat de Girona -es fan cada dimecres al vespre i també alguns matins-, però l'atenció de l'entitat humanitària als ciutadans afectats per situacions de pobresa també té projectes destacats a la Jonquera i a Palamós.

Al municipi altempordanès, des del 2012 la Creu Roja hi gestiona un espai que ofereix un lloc on satisfer les necessitats higièniques, en el qual és possible dutxar-se o fer la bugada. Els seus usuaris són persones que hi arriben derivades pels Serveis Socials i que, majoritàriament, són immigrants, sense sostre, gent de pas o que han trobat alguna feina de temporada a França i es veuen obligats a viure uns dies al seu cotxe o en barraques.

Des que la Creu Roja va crear aquest espai a la Jonquera, ha atès 92 persones, que han utilitzat el servei en 198 ocasions: 39 persones hi van recórrer l'any passat, 17 el 2013 i 36 el 2012 -la seva gran majoria són homes.

A Palamós, el Servei d'Assistència Bàsica Immediata (SABI) també ofereix servei de bugaderia, dutxes i menjador. El SABI és un projecte social que desenvolupen conjuntament l'àrea municipal de Cooperació i Solidaritat de l'Ajuntament de Palamós, l'assemblea local de la Creu Roja i la Càritas parroquial, que també funciona des del 2012 i ha atès 99 persones: 49 l'any passat, 28 el 2013 i 22 el 2012; pel que fa al nombre total d'intervencions -és a dir, les vegades que s'ha utilitzat algun dels serveis que ofereix el SABI-, han estat 6.813 i la majoria, durant els últims dos anys.

Creixement a tot Catalunya

El creixement de les necessitats i, en conseqüència, de l'atenció donada per Creu Roja és global a Catalunya. Les seves Unitats d'Emergència Sòcial (UES), que ofereixen atenció a les persones sense llar, han duplicat el seu nombre d'intervencions, passant de 153 a 302 entre 2012 i 2014.

La institució humanitària ha reforçat les seves intervencions amb aquest col·lectiu, a causa de l'augment de les pèrdues de llar que s'han produït des de l'inici de la crisi. Aquestes intervencions preveuen tant les actuacions que es fan durant les onades de fred -com la que va afectar Girona la primera setmana de febrer-, com els dispositius que s'organitzen regularment per fer el seguiment de les persones sense llar.

Les UES estan formades per un equip que integra diferents disciplines com el treball social, l'assistència sanitària o la psicologia, entre d'altres.

Una part molt important d'aquests equips la componen persones voluntàries, una cinquantena a Catalunya i prop de 2.000 arreu de l'Estat. Cafè, menjar, abric, materials d'higiene personal, atenció sanitària i escoltar les persones: aquestes són pautes que segueixen els membres d'aquestes unitats en la seva tasca de suport a les persones que viuen al carrer, tal com va remarcar la Creu Roja.

A Catalunya, la Creu Roja compta amb UES a les ciutats de Tarragona, Lleida i Girona, mentre que, a Barcelona, la Creu Roja participa en el dispositiu municipal que s'activa quan hi ha onades de fred.