Esquerra demana una gestió més eficient del servei d'emergències 112 i insta a posar mesures per evitar casos com el de la mort d'una parella de joves a les Llosses asfixiada amb el gas del cotxe el passat 13 de gener. La diputada d'ERC al Parlament Gemma Calvet, va denunciar ahir que milers de trucades al servei d'emergències queden sense atendre per la manca de línies i personal. La diputada republicana va criticar la "manca d'eficiència" del servei i va posar d'exemple el cas dels jove de les Llosses.

El passat 14 de gener els bombers van trobar dos joves morts a l'interior del seu cotxe en un camí forestal de les Llosses. El noi va alertar que el seu cotxe -un Suzuki Samurai blau- s'havia quedat atrapat al fang en un camí rural que porta a les Llosses i que la seva xicota no es trobava bé i no responia. A les dues i deu de la matinada, els Bombers es van mobilitzar amb dues dotacions ja que era una zona inaccessible per als serveis sanitaris.

A partir d'aquí es van posar a treballar els Mossos, el SEM i Bombers. La recerca, però, va ser complicada ja que els vehicles que hi participaven no van poder endinsar-se en el bosc a causa de l'estat en què es trobaven les pistes i els seus camins interiors. Cap a quarts de sis es va interrompre la recerca en no trobar-los i esperant que s'enlairés l'helicòpter al matí.

Llavors, es van unir a la recerca dues dotacions terrestres i un parell d'helicòpters, amb personal del Grup d'Actuacions Especials (GRAE) i del Grup d'Emergències Mèdiques (GEM) dels Bombers així com els Mossos. I finalment, els helicòpters van poder localitzar el vehicle. Es trobava a un quilòmetre i mig del mas Els Llentes, una zona de difícil accés. Quan hi van baixar membres dels GRAE van trobar-se els dos joves inconscients. Els serveis sanitaris, però, en accedir-hi van confirmar la mort de la parella.

"Només 23 queixes al 112"

Aquest rescat va posar en qüestió el paper del 112 i com havia funcionat tot el servei. El conseller d'Interior, Ramon Espadaler va respondre ahir les crítiques d'ERC i va reivindicar la qualitat de la feina del servei d'emergències 112, que el 2014 "només" va rebre 23 queixes per un total d'1,3 milions de trucades operatives. El conseller va assegurar que, tal com marca la llei, el 95% de les trucades s'atenen en menys de 20 segons i que el 87% dels usuaris valoren el servei com a "bo o molt bo". A més, va subratllar que és l'únic servi que no va caure durant la nevada de fa quinze dies, fet que demostra la seva rendibilitat.

Des de l'oposició al Parlament es critica que inicialment el 112 va activar el SEM però no els bombers. La diputada d'ERC Gemma Calvet també va assenyalar que el 112 no té previst un model d'actuació per situacions "extraordinàries". A més, va lamentar que hi hagi "milers" de trucades a l'any que no siguin ateses per incapacitat del servei. Per tot plegat, va reclamar una reorientació del 112 per millorar-ne l'eficiència.

Pel que fa a l'incident de les Llosses, Espadaler es va limitar a dir que ja va demanar la compareixença -el dijous que ve- a la comissió d'Interior del Parlament per parlar específicament del tema i que donarà les explicacions pertinents.