"És un despropòsit, algú ha d'estar donant canya i que es vegi que encara som aquí tot i que ens han desgastat molt", ha dit la presidenta d'AlarMAT, Lucia Aguilar, en una acte de rebuig a la MAT a Fellines. Els activistes han assegurat que continuaran lluitant, que tenen previst realitzar noves mobilitzacions i que estan a l'espera de la decisió del Suprem. De la seva banda, la CUP ha avançat que interpel·larà el Govern en el proper ple del Parlament sobre la MAT. Després de l'acte de Fellines, una vintena d'activistes s'ha concentrat a les portes del castell de Peralada coincidint amb la recepció institucional que s'hi celebra amb motiu de la inauguració de la infraestructura.

Els activistes han portat a terme el seu acte principal a Fellines, un lloc emblemàtic pel que fa a la lluita contra la MAT ja que va ser l'indret on un jove es va atrinxerar en un cotxe sota terra per mostrar el seu rebuig a aquesta línia i, posteriorment, diversos activistes també es van penjar d'una de les torres de la MAT per reivindicar l'oposició del territori i de diverses entitats ecologistes. En aquesta masia, a tocar d'una de les torres de la línia, uns vint membres de diverses entitats en contra de la MAT han volgut tornar a aixecar la veu en contra d'aquesta línia en un dia tant especial com aquest divendres, quan s'ha portat a terme la inauguració oficial de la infraestructura.

Els activistes no han volgut negar la realitat i s'han mostrat un xic desanimats, enmig d'un ambient derrotista. La presidenta de l'ALARMAT, Lucia Aguilar, ho ha detallat durant la roda de premsa. "Ens han desgastat molt, era una lluita amb moltíssima gent i molta energia, molta gent creia en aquest projecte. Ens han desgastat perquè ells tenen molt de temps i mitjans mentre que nosaltres no en tenim", ha explicat.

No obstant això, Aguilar no destacat que no llancen la tovallola i que continuaran lluitant per fer-hi front. Sobretot esperen que arribi a bon port el contenciós que van presentar la Iaeden, la CUP i l'AlarMAT contra l'acord del Consell de Ministres que va declarar d'utilitat pública el tram Bescanó- Santa Llogaia i en va aprovar el projecte executiu. Un contenciós que el jutge ponent de la Sala Tercera del Tribunal Suprem ha admès a tràmit.

"Esgotarem totes aquestes vies i si això no és possible doncs anirem a Europa perquè l'obra és un gran despropòsit i hem de demostrar que estem aquí, donant canya", ha subratllat. En aquest sentit, Aguilar ha explicat que tot el procés de plantejament de l'obra i construcció ha estat replet de "mentides i enganys". "Ha estat una gran vergonya, des d'aquí volem denunciar que no han complert amb res del que es van comprometre com les distàncies de seguretat entre les torres i les masies", ha assenyalat la presidenta de l'entitat.

En aquesta línia, Aguilar no ha dubtat en carregar contra el Govern de CiU. "Durant el tripartit - quan es va començar a parlar del projecte- deien que el soterrament era el viable que la Generalitat podia parar-ho i un cop van arribar al poder van canviar de discurs i vam començar a dir que es tractava d'una cosa d'Espanya i de l'Estat. No ens podem creure res dels polítics", ha lamentat.

Una infraestructura que s'ha fet "d'esquena al territori"

L'acte reivindicatiu, que ha estat anomenat "contra inauguració" ha comptat amb la presència del diputat de la CUP, Quim Arrufat, qui ha mostrat que no té pèls a la llengua a l'hora de criticar aquesta infraestructura que es troba en període de proves i que entrarà en funcionament el proper mes de juny. "Es reuneixen Rajoy i Mas que per tantes coses sembla que estan separats però el president de la Generalitat corre a fer servilisme i agenollar-se junts", ha explicat. Arrufat ha volgut posar de relleu les conseqüències pel medi ambient, la salut i la vida dels veïns de la zona de Fellines i d'arreu de les comarques gironines que hauran "d'abandonat les seves cases" per culpa de la MAT.

"És una hipoteca que pagarem durant molts anys i, a més, segueix un model energètic que ens fa menys lliures, menys sobirans, més dependents de l'Estat i dels interessos de les companyies multinacionals energètiques", ha assegurat. Segons el diputat, el projecte i la construcció de la línia s'ha fet "d'esquenes al poble", incomplint els acords i sense projectes d'estudi d'impacte ambiental. "És un projecte que es basa totalment en mentides, estem aquí per certificar una inauguració d'enganys que suposa un gran pas endarrere com a país", ha destacat.

Per això, Arrufat ja ha avançat que des de la CUP interpel·laran al Govern en el proper Ple del Parlament de Catalunya perquè expliqui la situació actual pel que fa a les distàncies entre les torres i els pobles i masies afectades i la utilitat pública de la línia. "Una utilitat que nosaltres no sabem veure i que suposa una agressió al territori en un moment on un gran nombre de famílies viuen enmig de la pobresa energètica", ha explicat.

A més, han avançat que estudien demanar una comissió d'investigació sobre aquest tema. Al mateix temps, el diputat ha volgut recordar que tot i els arguments de les autoritats públiques sobre la millora de la connexió i la davallada que la MAT suposarà en les factures dels ciutadans, els ciutadans han de fer front any rere any a l'augment del rebut de la llum i altres increments.

Posteriorment, el metge de Palol de Revardit, Santi Girol, ha porta a terme unes lectures del camp magnètic que existeix al voltant de la torre situada a Can Planelles. Segons el metge s'aconsella no viure en indrets on el camp magnètic sigui superior als 0.3 microtesles. En aquest punt de la comarca del Gironès la xifra s'enfilava als 0,7 o 0,9. Segons aquest activista ecologista, la MAT és una obra sobredimensionada.

Finalment, per sorpresa, els activistes han decidit portar les seves reivindicacions fins al castell de Peralada, on aquest migdia estan dinant el primer ministre francès, Manuel Valls, el president de la Generalitat, Artur Mas, i el president de l'Estat, Mariano Rajoy. Una vintena d'activistes han desplegat diversos cartells i davant de l'entrada del recinte però un fort dispositiu policial - format per més d'una quarantena d'agents- no els ha permès avançar i han hagut de cridar els seus lemes des d'un costat de la carretera, lluny de l'entrada.

L'acte reivindicatiu també ha comptat amb la presència del regidor de la CUP a Girona, Jordi Navarro, i el diputat de la CUP, Quim Arrufat. Els manifestants s'han mantingut ferms durant més de mitja hora i un cop han passat els polítics - dins dels seus vehicles- han recollit les pancartes i han marxat del lloc.