Càritas Diocesana de Girona fa una crida als propietaris de pisos buits perquè els cedeixin, durant un temps, a persones i a famílies sense casa o amb perill de perdre-la. Aquesta petició s'adreça tant a les entitats bancàries com als particulars que tenen pisos desocupats. L'objectiu -remarca l'organització humanitària- és ajudar els gironins que viuen situacions d'emergència, però també oferir una alternativa al deteriorament que pateixen els habitatges tancats.

El programa d'Habitatge de Càritas ofereix un servei d'aquest tipus, però en més d'un any només ha rebut tres cessions: l'última s'ha tancat aquesta mateixa setmana, a Figueres; mentre que les dues anteriors van ser a Girona i a Sant Antoni de Calonge.

La cap d'aquesta àrea, Flora Ridaura, va explicar que demanen als propietaris que cedeixin els seus pisos buits durant cinc anys, perquè Càritas n'assumeixi la gestió i els destini, sobretot, a les famílies que acuden als seus programes. Tot i no disposar d'un cens que quantifiqui aquestes persones, Ridaura va alertar que "a Girona hi ha moltes famílies amb problemes per pagar el lloguer, l'aigua, la llum i el gas". I va remarcar: "aquest és un tema recorrent".

Ridaura es va remetre a les xifres que l'Observatori de Drets Econòmics Socials i Culturals (DESC) va donar al novembre, en una taula rodona organitzada per Càritas, per afirmar que "tenim pisos buits" i per reclamar que l'administració executi la Llei d'Habitatge de Catalunya, "perquè deixin d'estar buits". Aquelles dades quantificaven en 1.400 els habitatges buits a la ciutat de Girona el 2012, el triple que tres anys abans; i en 15.300 els pisos nous en estoc, a l'espera de ser venuts o llogats, al conjunt de les comarques. Amb la seva proposta de gestionar-los, Ridaura va explicar que Càritas vol "mobilitzar uns recursos que si no es fan servir es deterioren" i, alhora, recordar que "la funció social també està regulada per llei".

L'entitat porta, avui, aquesta reivindicació al carrer, ja que instal·larà una carpa informativa al pont de Pedra de Girona, entre les 10 del matí i la 1 del migdia. En aquest mateix espai, Càritas recollirà signatures a favor de la Iniciativa Legislativa Popular contra la pobresa energètica i per afrontar les necessitats d'habitatge amb mesures urgents i concretes. L'acció d'aquest matí coincideix amb el Dia Mundial de Justícia Social.