Obrir d'un cop de peu la porta del Mas Triola de Santa Pau per entrar a menjar-se les sardines robades al restaurant Can Sastre -també a Santa Pau- els pot costar fins a cinc anys de presó després que Anass el Karkri, Omar el Ouariachi i José Luís Zarza Franco hagin sigut acusats per un delicte continuat de robatori amb força i un de violació continuada de domicili que ahir es va començar a jutjar al Jutjat Penal número 4 de Girona.

La pena sol·licitada no és només per les sardines ja que les van acompanyar amb tonyina, pipes, nous, mel i les begudes que van arreplegar. Bé, també influeix que s'enduguessin els diners de la caixa registradora i del pot de les propines, els dos telèfons que van agafar, el televisor, les jaquetes i els bitllets de loteria que es van endur. I també perquè abans haurien robat 25 ordinadors portàtils a l'Escola Taller Mas les Mates d'Olot, un cotxe en un aparcament i un navegador d'un altre vehicle.

El cas es remunta a la matinada del 20 de novembre de 2011 i, segons l'escrit de qualificació del fiscal, els fets van passar de forma pràcticament simultània a Olot i Santa Pau. Les defenses -Sergio Noguero, Mireia Figa i Enric Martínez- tenen clar que resulta materialment impossible que els tres acusats cometessin tots els robatoris a la mateixa hora però, a banda que tampoc en reconeixen cap, ahir van sol·licitar la nul·litat de diverses proves i van posar de manifest la desaparició de l'informe lofoscòpic -de les empremptes dactilars- que relacionava un dels acusats amb el robatori a Can Sastre.

El judici

La lletrada Mireia Figa -representa El Ouariachi- va plantejar com a qüestió prèvia que l'entrada i escorcoll al domcili on vivia El Karkri -on hi havia part del material sostret- no es podia considerar vàlida perquè aquest va deixar entrar els Mossos d'Esquadra sense que portessin una ordre judicial i sense que hi hagués un advocat present que pugui acreditar que els va deixar entrar de forma voluntària. El jutge la va denegar després que la fiscal indiqués que el mateix El Karkri havia manifestat que ja no vivia al domicili i els objectes no eren seus.

L'advocat de Zarza -Sergio Noguero- va sol·licitar que no es tingués en compte la informació que els Mossos van extreure del telèfon del seu client perquè la van extreure sense una ordre judicial. Bàsicament, van obtenir l'autorització per revisar només el telèfon d'El Karkri però aprofitant l'avinentesa van buidar també el de l'altre acusat. El jutge va acceptar la nul·litat plantejada.

Va ser Noguero també qui durant l'interrogatori als Mossos d'Esquadra va fer notar que havia desaparegut l'informe policial on hi havia les empremtes que relacionaven El Karkri amb el robatori a Can Sastre -el televisor sostret tenia una ditada seva- i, per tant, no hi havia possibilitat d'acreditar que l'empremta era seva. La segona part del judici se celebrarà divendres vinent.