Treballadors de l'hospital Josep Trueta de Girona i del Santa Caterina de Salt van criticar ahir de nou el procés d'unificació dels dos centres, ja que, al seu parer, amaga "el desmantellament i l'empobriment" de les dues institucions. En una protesta que es va iniciar a l'hospital saltenc, es va desplaçar al davant de la seu de la Generalitat a Girona i va acabar davant del Trueta, van mostrar el seu rebuig a la unificació hospitalària, l'anomenat projecte CIMS, ja que asseguren que ha portat "més opacitat a la gestió sanitària i en conseqüència, l'empitjorament de la qualitat assistencial dels pacients gironins".

A través d'un comunicat consensuat entre els sindicats de la Junta de Personal del Trueta i el Comitè d'Empresa del Santa Caterina, els treballadors van reiterar que "la manca d'informació, contradiciccions i l'opacitat en els comptes de les dues empreses i del projecte CIMS han estat una constant".

Asseguren que a través dels lligams entre les dues empreses, el Govern treballa en la "fragmentació i privatització de la sanitat pública", posant com a exemple l'externalització del servei d'al·lergologia del Trueta o la subrogació del servei de radiodiagnòstic de Salt a l'IDI.

A més, critiquen que els estan "obligant a canviar el model d'atenció sanitària" a través de la implantació del mètode de treball Lean, desenvolupat per a la producció en cadena a les fàbriques de Toyota, "on el pacient es converteix en un producte que cal enllestir ràpid i amb pocs costos" i "ja no se'l tracta de forma integral", asseguren.

"Trossejar" l'ICS

D'altra banda, en una roda de premsa al Parlament, la CUP va denunciar el que, segons ells, és un procés creixent de privatització i "desmantellament" del sistema sanitari públic català, posant com a exemple casos d'arreu del territori com la unificació del Trueta i del Santa Caterina.

La diputada Isabel Vallet va acusar l'anterior consellera de Salut, Marina Geli, i l'actual, Boi Ruiz, de basar-se en informes de la consultora PricewaterhouseCoopers per "trossejar" l'Institut Català de la Salut per fer-lo "eficient econòmicament" als territoris. Per això, va alertar a Ruiz que "si no cessa en l'intent opac i antidemocràtic", la CUP lluitarà en tots els fronts possibles, inclosa la justícia penal, l'Oficina Antifrau, el Síndic de Greuges, el Parlament, els ajuntaments, els comitès d'empresa, les manifestacions al carrer o les tancades als centres de salut.

Vallet va reiterar la seva crítica a les "portes giratòries contínues" entre el sector públic i el privat i als "favors polítics" que, segons ella, comporten el nomenament a dit de gestors d'ens público-privats.