El vicesecretari general de Comunicació i Estratègia d'ERC, Oriol Amorós, ha retret a Rajoy que la MAT s'ha fet "d'esquenes" als catalans i en contra del territori. L'endemà de la inauguració de la MAT, Amorós ha dit que la línia s'ha fet "d'esquenes" als catalans. Per altra banda, el republicà ha assegurat que es manté la bona sintonia entre CiU i ERC, després de les tensions que van existir entre els dos partits ara fa unes setmanes. "Sempre que anem cap a la independència les relacions entre CiU i ERC seran estupendes i immillorables", ha subratllat des de Vidreres (Selva), on ha participat en un acte de partit de cara a les municipals. Tot i això, Amorós ha llançat un recordatori: "Sempre que algú es despisti haurem de fer un toc d'atenció", ha comentat.

Amorós ha assistit aquest dissabte a l'acte de presentació de l'equip d'ERC a Vidreres, que està encapçalat per Eduard Adrobau. Unes 50 persones han omplert una de les sales del reconegut Casino La Unió del poble en un esdeveniment original on han participat diversos membres del partit - com per exemple el diputat d'ERC al Parlament, Sergi Sabrià- i on els veïns han pogut fer preguntes.

Des del primer moment el portaveu adjunt d'ERC, Oriol Amorós, ha deixat clar el seu posicionament sobre la inauguració de la MAT que es va realitzar aquest divendres. D'una banda ha assenyalat que trobava "curiós" el fet que el primer ministre francès, Manuel Valls, fos capaç de parlar català mentre que el president de l'Estat, Mariano Rajoy, no coneix aquesta llengua. "El coneixement de la realitat catalana que té el president espanyol és molt reduït", ha explicat. Paral·lelament, el republicà ha assegurat que veu amb bons ulls la cordialitat que el president de la Generalitat, Artur Mas, i Mariano Rajoy van mantenir durant el dinar que es va fer ahir a Peralada. "La cordialitat entre els dos dirigents sempre és una bona notícia però cal tenir clar que el govern espanyol viu d'esquenes a nosaltres, només cal mirar les infraestructures que s'han fet a Catalunya, només s'ha fet allò que no hem demanat o no volíem", ha subratllat.

En aquest sentit, Amorós ha criticat les paraules que va llançar Rajoy en l'acte d'inauguració on va posar la MAT com exemple de "cooperació i unió". "Una vegada més, les paraules de Rajoy són molt poc afortunades, la metàfora del moment, la notícia vista des del punt de vista positiu, és que dos estats poden col·laborar perfectament", tot fent referència al procés independentista català. "Tot al contrari del que fa Rajoy qui diu que intentarà perjudicar-nos tant com pugui si Catalunya és independent; una mostra d'amor i respecte cap als ciutadans de Catalunya extraordinària", ha ironitzat.

Segons Amorós, per l'únic que va servir l'acte cerimoniós d'aquest divendres va ser per demostrar que - tal i com succeeix arreu d'Europa- "dos països veïns és normal i lògic que col·laborin". En aquesta línia, el republicà ha assenyalat que el subministrament elèctric de la Costa Brava o l'Empordà no depèn de l'alta tensió. Tot assegurant que la MAT es tracta d'una obra que "no comparteixen" des d'ERC, el portaveu adjunt del partit ha reivindicat que el veritable problema energètic que pateixen les comarques gironines és la manca de manteniment en les xarxes de mitja i baixa tensió. "En els darrers quatre anys les sis empreses concessionàries d'Endesa que s'encarreguen del manteniment i distribució de les línies de baixa i mitja tensió han reduït a la meitat els seus treballadors, passant de 2.135 a 1.050", ha assegurat.

"Aquest és el problema que té Endesa i que les autoritats li permeten que no s'abordi, això és un greu problema pels treballadors i pot suposar un risc en el subministrament elèctric. No és un tema de l'alta tensió sinó del manteniment de les altres línies", ha defensat. Un fet que contrasta amb els successius augments del rebut de la llum. Segons les xifres aportades per Amorós, l'energia a Espanya és la tercera més cara de tot Europa. "Això dificulta la sortida de la crisi, la competitivitat de les empreses i la gent per això el que hem de fer com fan tots els països intel·ligents és que quan una eina no funciona doncs la canvien", ha valorat.

"Si Rajoy vol connectar, que ho faci amb els problemes reals de la gent"

En aquest sentit, el candidat d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Alfred Bosch, també ha valorat les declaracions del president espanyol durant la inauguració de la MAT. "Si vol connectar que comenci a connectar amb tothom: amb els aturats que ho passen malament, els malalts que estan en llistes d'espera, amb els problemes financers de la Generalitat que afecten la Sanitat i l'Educació", ha explicat. "Amb un poble que vol votar democràticament per ser lliure. Si vol connectar, és molt benvingut, perquè fins ara l'hem vist molt desconnectat dels problemes reals", ha afegit Bosch des de la capital catalana.

Bona sintonia entre CiU i ERC sempre que es treballi per la independència

Finalment, Amorós ha comentat l'estat de les relacions actuals entre CiU i ERC. Unes relacions que van trontollar ara fa unes setmanes arran del cas Pujol i la compareixença d'Artur Mas sobre aquest afer, entre d'altres elements. El portaveu adjunt d'ERC ha estat contundent i clar: "Sempre que anem cap a la independència les relacions entre CiU i ERC estaran estupendes i immillorables, sempre que algú es despisti haurem de fer un toc d'atenció i un recordatori", ha augurat.

Unes paraules que escoltava de ben a prop l'alcaldable d'ERC a Vidreres, Eduard Adrobau, que s'ha presentat oficialment aquest dissabte acompanyat de diversos membres del partit. Ara fa dos anys, ERC formava part de l'equip de govern de l'Ajuntament de Vidreres amb CiU. El grup va decidir trencar la coalició i deixar CiU en minoria arran de la investigació que l'Oficina Antifrau va iniciar sobre el subministrament d'aigua a les urbanitzacions i la comptabilitat laboral de l'alcalde. "El batlle va ocultar documentació beneficiant una empresa privada i, per això, vam considerar que seguin els nostres ideals de transparència no podíem acceptar aquesta continuar dins de l'equip de govern", ha recordat Adrobau.

Tot i això, el republicà no tanca la porta a un futur pacte amb CiU. "No tenim res contra aquesta formació, els hem donat suport a diversos projectes durant aquest any i mig per no aturar l'ajuntament", ha assegurat. Segons l'alcaldable, aquest tema es mirarà després dels comicis municipals però ha assegurat "que estan oberts, que l'inconvenient sorgit va ser per l'actuació d'una persona i que es podrà parlar". Per acabar, Adrobau ha fet un breu resum dels puntals del seu projecte per a la vila que es basen en una millora urbanística, potenciar la cohesió dels veïns - ja sigui a les urbanitzacions i al nucli antic- la optimització de costos a nivell econòmic, fiscalització justa pels veïns i intentar trobar solucions per dinamitzar l'economia del municipi.