El centenari de la mort del farmacèutic de Banyoles Pere Alsius i Torrent (1839-1915) s'homenatjarà al llarg d'aquest any amb els Col·loquis de tardor, la publicació d'un llibre, la catalogació del seu fons bibliogràfic, la museïtzació de material de la seva farmàcia i una activitat dels museus de la ciutat. Alsius va ser un home polifacètic que, entre d'altres fites, va descobrir la mandíbula de Banyoles, un dels primers fòssils humans paleolítics descoberts a Europa.

Tot plegat s'emmarcarà en l'any Pere Alsius, que tindrà la publicació dels seus manuscrits El Magdalenense en la provincia de Gerona com un dels fets més destacats. El llibre es basa en una recopilació a càrrec del prehistoriador Narcís Soler dels textos que Alsius va escriure en prehistòria sobre els jaciments paleolítics. Al novembre, els Col·loquis de tardor analitzaran la trajectòria del farmacèutic.

Una biblioteca documentada

Per altra banda, es farà una museïtzació de material de la farmàcia, que es podrà veure durant els Col·loquis de tardor. I finalment, l'historiador David Masgrau ha fet una relació de tots els documents de la biblioteca de Pere Alsius, que conté 154 llibres i 958 documents diversos, com ara fotografies, correspondència amb personatges de l'època, esborranys de discursos o notes sobre les seves investigacions. Aquesta base de dades es podrà consultar al web del Centre d'Estudis Comarcals de Banyoles.

La importància de Pere Alsius a Banyoles va ser tant en l'àmbit científic com polític -va ser regidor, tinent d'alcalde i alcalde-. Tal com va afirmar l'Ajuntament de Banyoles ahir, "se'l pot considerar un dels erudits més importants que van donar les darreries del segle XIX a Catalunya" i va ser un pioner en disciplines científiques, com la prehistòria. En aquest sentit, la seva excavació el 1871 a la Bora Gran d'En Carreras de Serinyà va ser una de les seves primeres aportacions.

Les seves contribucions en els camps de la geologia, de la geografia, de les ciències naturals i de la història local són de gran alçada científica. Però, Pere Alsius i Torrent és conegut internacionalment pel descobriment i primer estudi sobre la Mandíbula de Banyoles (1887). L'organització va a càrrec de l'Ajuntament de Banyoles, el Centre d'Estudis Comarcals de Banyoles, la Universitat de Girona i la família Alsius.