Cel blau, sol lluent, temperatura fresca pròpia de l´època però forçà vent i una panoràmica extraordinària del Montseny, les Guilleries, la Selva amb el mar de Blanes i part del Maresme i del Vallès Oriental, foren les condicions que ahir varen poder gaudir les més de 200 persones desplaçades fins als 650 metres d´altitud del castell de Montsoriu per participar en una jornada que difícilment podran oblidar amb motiu de la commemoració dels primers 20 anys del començament de les obres de restauració i dels quatre de la seva obertura als visitants.

El president del Consell Comarcal, Salvador Baliu, entitat propietària de la finca que li fou cedida per la família Ribot a fi de poder-la rehabilitar amb fons públics, i Enric Nualart, president del Patronat que gestiona les obres, varen actuar d´amfitrions de les personalitats invitades a l´esdeveniment. Acte destacat va ser el lliurament del Ministeri de Defensa al Patronat de Montsoriu, responsable de gestionar la seva restauració, de la maqueta de l'edificació procedent del Museu de l'Exèrcit del Castell de Sant Ferran de Figueres. Ho va fer el coronel Antonio Merlán Galán, subdelegat de Defensa a Girona, acompanyat del comandant Damián Abella, director del Consorci del Castell de Sant Ferran, en representació del director del museu , Jesús Heras Arroyo que per un imponderable de darrera hora no ho va poder fer. "Es tracta d'una obra històrica per les seves més de 50 anys d'antiguitat, original de l'artista, Manel Genovart", afirma, Joaquim Mateu, arqueòleg del Museu Etnològic del Montseny d'Arbúcies.

Acte solemne

La Sala Noble del recinte fou escenari de l'acte solemne i principal. Va començar amb un concert a càrrec de la secció de corda de la Orquestra Jove de la Selva dirigida pel mestre Càndid Rodriguez. Tot seguit foren homenatjades les institucions , entitats i persones que han col·laborat des de diferents àmbits a la recuperació del castell.

A més d'aquells que han reivindicat la importància i rellevància patrimonial de Montsoriu, com el periodista Enric Casals "pel seu destacat paper", va dir Codolà, principal organitzador de la festivitat. També varen parlar i foren obsequiats amb una rèplica del castell, l'arquitecte Ramon Castells, autor del projecte i del Pla Director que s'usa per continuar els treballs de recuperació.

Així mateix, entre altres van intervenir el diputat provincial i alcalde de Santa Coloma de Farners, en representació de la Diputació i Joan Pluma, director general de Patrimoni en nom de la Generalitat, a més de Joan Manuel Rueda, exdirector del Museu Etnològic del Montseny, aleshores impulsor de la restauració de Montsoriu. Igualment, l´actual director, Jordi Tura, a més dels presidents del Consell Comarcal i del Patronat de Montsoriu.

Va concloure Juan Manuel Sánchez Bustamante, subdelegat a Girona del Govern d'Espanya en nom dels ministeris de Foment i de Cultura "que han col·laborat econòmicament a la rehabilitació d'aquest conjunt medieval mes important del món", afirmà.

Tots els parlaments varen girar a l'entorn de la importància de la tasca feta amb auguris de continuïtat Fins avui s'han invertit dos milions d'euros però per completar les obres falten 6 milions més. Fins avui ha rebut 20.000 visitants. D'aquest castell sense parangó el primer document conegut és de data 10 de febrer del 1002. Parla d´una donació "que fa Giskofredus al monestir de Sant Cugat del Vallès, d'una propietat seva que té al Comtat de Girona, en el lloc anomenat "Mon-Sirici" a les valls de Breda i Arbúcies".

La seva màxima esplendor la va obtenir pels seus últims ocupants entre els segles XIII i XIV, els vescomtes de Cabrera, que el van abandonar a la fi del segle XV. La denúncia a la premsa del seu estat d'abandonament va provocar la mobilització de la societat civil a través de la creació de l'Associació d'Amics del Castell de Montsoriu, entitat gràcies a la qual es va començar a redactar el projecte per rehabilitar aquesta fortalesa, patrimoni arquitectònic i històric estratègicament situat al cor del Parc Natural del Montseny, declarat per la Unesco la primera Reserva de la Biosfera des de l'any 1978. Joan Jordan, actual president de l'entitat, també fou un dels primers homenatjats.