Un càncer de pulmó ha posat fi a la vida de l'exmagistrat de l'Audiència Provincial de Girona, José Antonio Soria Casao, de 72 anys, que va morir divendres passat i que diumenge va rebre l'últim adéu a la parròquia de Santa Sussanna del Mercadal de Girona. Jubilat forçosament l'any 2010, els 49 anys que va estar treballant per l'administració de justícia van procurar-li també l'obtenció de la Creu de Sant Raimon de Penyafort de Primera Classe, distinció que va rebre el mateix any de la seva jubilació i que li va imposar el president de l'Audiència, Fernando Lacaba.

La trajectòria professional d'aquest magistrat aragonès és del tot atípica perquè va incorporar-se al món judicial l'any 1961 en qualitat d'auxiliar als jujtats de Saragossa i l'any 1972 va aprovar les oposicions d'oficial de l'administració de justícia que li van comportar la seva destinació al Jutjat número 1 de Girona. Va acabar la seva llicenciatura en Dret i això li va permetre presentar-se a les oposicions de secretari judicial, que va aprovar l'any 1985 obtenint com a primer destí els jutjats de Santa Coloma de Farners per després recalar al Jutjat d'Instrucció número 3 de Girona, on va treballar colze a colze amb l'ara president de l'Audiència Provincial, Fernando Lacaba, aleshores titular d'aquest jutjat.

No va ser fins al 30 de setembre de 1997 que es va incorporar a la carrera judicial exercint a Vic (1997-2000), la Bisbal d'Empordà (2000-2005) i la secció tercera de l'Audiència Provincial de Girona (2005-2012).

Lacaba en destaca la seva professionalitat d'home "metòdic", "rigurós" i "afable" que li va permetre "portar el jutjat al dia". En el mateix sentit es pronuncia el tinent-fiscal de Girona, Francisco Soto, que remarca la "sintonia" existent entre el magistrat i els membres de la fiscalia.

També l'advocacia reconeix el respecte del magistrat cap a la tasca de la defensa i la cordialitat en el tracte. Ho esmenta el lletrat Samuel García-Quintas, qui va protagonitzar el darrer tribunal popular que va presidir el magistrat l'any 2011 imposant una sentència de 17 anys i nou mesos de presó a l'home que va matar a ganivetades la seva parella a Salt.

Soria també va ser el ponent en el judici contra l'assassí de Federica Squarise -octubre de 2011- tot i que no va poder redactar ell la sentència per una indisposició.