Un jutjat de Girona ha declarat improcedent l'acomiadament de la treballadora del Servei socioeducatiu el Boli blau de Banyoles, Sílvia Simoes, i ha condemnat l'empresa que el gestionava, Sotrac, a readmetre-la o, si ho prefereix, a pagar-li una indemnització de 9.627,20 euros. En canvi, la mateixa sentència exculpa el Consell comarcal del Pla de l'Estany i l'empresa a la qual va adjudicar la gestió del centre, Acisi, contra els quals Simoes també va presentar denúncia.

La resolució judicial ha arribat un any després que l'educadora denunciés que l'havien acomiadat de manera improcedent, pel que en demanava l'anul·lació -ho va fer el 3 de febrer de 2014-. El judici es va celebrar fa un mes i mig.

El servei a concurs públic

La sentència emesa pel Jutjat del Social número 1 de Girona admet una part de les pretensions de Simoes, només en el que afecta a l'empresa Sotrac -especialitzada en l'educació en el lleure i en projectes culturals, educatius, esportius i de joventut- per a la que va treballar 9 anys, fins al 2 de gener de 2014. El mes anterior, i sense previ avís, el Consell del Pla de l'Estany va treure a concurs la gestió del Boli Blau i el va adjudicar a l'Associació per la cooperació, la inserció social i la interculturalitat (Acisi). Aquesta no va subrogar els treballadors del servei i Simoes es va quedar al carrer. Val a dir que, al cap de menys d'un mes, els problemes que hi va trobar van portar Acisi a renunciar a gestionar el Boli Blau -servei adreçat a infants de 6 a 12 anys del barri de la Farga- i el Consell se'n va fer càrrec, destinant-hi personal de la seva àrea de Serveis Socials i prescindint de Simoes. Tant ella com l'Associació de treballadors i treballadores d'acció social (Assacs) van atribuir l'acomiadament a represàlies perquè era una de les educadores que va alertar de presumptes abusos sexuals a menors de l'expresident de la Creu Roja a Banyoles, Joaquim Homs.

Així doncs, amb data de 30 de gener de 2015, el jutjat ha dictaminat que Sotrac te l'obligació de readmetre la treballadora -amb les mateixes condicions laborals d'abans de l'acomiadament- i de pagar-li els sous corresponents a l'últim any. La sentència, però, ofereix una alternativa a la readmissió: que indemnitzi a Simoes amb 9.627,20 euros. D'altra banda, la sentència -que l'alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, va notificar en el ple municipal celebrat ahir- absol Acisi i el Consell comarcal. Respecte d'aquesta última administració, l'Ajuntament banyolí li va traspassar el servei del Boli Blau el setembre de 2013 i el concurs per a la seva gestió es va obrir a finals del mateix any, sense que les bases de la convocatòria especifiquessin que la nova empresa -Acisi- hagués de contractar el personal anterior. La sentència exhimeix de responsabilitat el Consell perquè el contracte de Simoes s'havia extingit, igual que Acisi, perquè mai va arribar a prestar el servei i Sotrac no li va informar de cap obligació de subrogar la treballadora, quan ho podia haver fet perquè un representant d'aquesta empresa -la sentència especifica que era Joan Luengo, qui també és regidor d'ICV a l'Ajuntament de Banyoles- va consultar l'expedient administratiu el 30 de desembre de 2013. És per aquest motiu, que el jutge responsabilitza Sotrac de les conseqüències de l'acomiadament improcedent.