L'Ajuntament de Banyoles presentarà un recurs contenciós administratiu a l'Audiència Nacional contra la Secretaria d'Estat de Cultura perquè aquesta li reclama 167.456,31 euros d'una subvenció. Aquesta ajuda va ser per a la redacció i l'execució de la tercera fase del projecte de remodelació del Museu Arqueològic de la ciutat.

L'origen dels fets es troba a 2010, quan els pressupostos de l'Estat van incloure una subvenció directa per a l'Ajuntament de Banyoles que no es va concretar fins a l'últim trimestre de l'any. L'alcalde, Miquel Noguer, va explicar que l'ajuda va arribar entre els mesos de setembre i octubre de 2010, sense donar prou temps al Consistori per executar l'obra. El mateix Noguer va aclarir que el Ministeri va ampliar el marge fins al 28 de febrer de 2011, alhora que els va donar fins al 30 de maig per justificar la subvenció.

El retard del Ministeri de Cultura i una mala interpretació dels serveis tècnics municipals va servir el problema, ja que per al primer "justificar" la subvenció vol dir "haver pagat" mentre que els segons van considerar que significava complir la llei de morositat. La qüestió és que l'Estat entén que l'Ajuntament de Banyoles no va justificar l'ajut a temps i, per aquest motiu, li reclama que retorni l'import.

Després de mantenir converses amb el secretari d'Estat i amb altres responsables del Ministeri, Miquel Noguer va explicar que, després d'haver esgotat totes les vies administratives, s'ha arribat a la conclusió que l'única via possible és presentar un recurs a l'Audiència Nacional. Amb aquest objectiu, el ple municipal de l'Ajuntament de Banyoles va aprovar dilluns interposar aquest recurs a la sala contenciós administrativa de l'Audiència, en contra d'una resolució del Secretari d'Estat de Cultura del 6 de febrer de 2015 que reclama al Consistori que reintegri els 167.45631 euros.