Josep Companys (alcalde de Santa Pau per UpSP-AM) reclama presència a la Junta del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Valora que una localitat amb un 80% del terme dins del Parc hauria de tenir el mateix pes que l'alcalde d'Olot, el president del Consell Comarcal i un alcalde de la comarca escollit de manera temporal. Explica que si bé el solen convidar a les juntes, només hi pot escoltar. Recorda que els elements més visitats del Parc: els volcans Croscat, Santa Margarida i la Fageda, estan a Santa Pau.

En canvi indica que el fet de tenir el municipi dins un territori protegit no suposa més avantatges de cara als veïns. En canvi, explica que el catàleg de masies és molt més exigents que en d'altres localitats. "Com li expliques a un veí - pregunta- que té la masia dins d'un espai protegit i no la pot rehabilitar".

També posa sobre la taula el fet que el Parc Natural en els darres quatre anys ha disposat de menys recursos econòmics i humans que en anteriors mandats.

Aquestes circumstàncies han impactat l'Ajuntament. Així, doncs, explica que en mandats anteriors el Parc Natural proporcionava subbase a l'Ajuntament per reparar els camins. En canvi, en els darrers temps, és la Brigada de l'Ajuntament la que ha de reparar els camins.

Departament d'Agricultura

En la seva opinió, des que el Parc Natural ha passat a dependre del Departament d'Agricultura ha perdut efectivitat. Recorda que en el temps que depenia de Territori i Sostenibilitat era més efectiu.

La perdua d'efectivitat -segons ell- està fonamentada en la reducció del pressupost del Parc. Companys ha comptat que les previsions comptables del Parc han baixat un 60% en els darrers 3 anys.

En el seu criteri, la manca d'inversió posa en qüestió el model actual de parc i considera que hauria de tenir unes normes menys restrictives.