El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, va comparèixer ahir a la Comissió d'Interior del Parlament de Catalunya i va defensar l'actuació dels serveis d'emergències en la recerca dels dos joves que es van perdre en una pista forestal de les Llosses i que van ser trobats morts el passat 14 de gener. Espadaler va iniciar la intervenció amb una llarga cronologia dels fets. Durant aquesta explicació, Espadaler va detallar que els Bombers no van aconseguir localitzar els joves i que a les 4.45 de la matinada van tornar als parcs. Al voltant d'aquest punt horari, el conseller d'Interior va informar que els Mossos d'Esquadra i els Bombers van arribar a suposar que els joves havien pogut arribar a casa seva, tal com va recollir ahir l'Agència Catalana de Notícies. Tot i això, des del Departament d'Interior van insistir que la recerca no es va aturar en cap moment de la matinada.

De fet, tal com va explicar ahir Espadaler des del Parlament, la trucada del noi -que posteriorment va morir- al 112 va ser a la 1.43 de la matinada. Segons el conseller, va relatar que el seu cotxe estava encallat en un camí, va detallar a quina zona es trobava i no va dir que estigués perdut ni que la zona fos de difícil accés. Tot i això, va advertir que la seva companya no es trobava bé i que no tenia cobertura de telèfon mòbil. Espadaler va destacar que l'operador del 112 va obrir el cas com el d'un "malalt en espai públic" i va passar la trucada a un metge del SEM, a qui el noi ja va avisar que la seva companya es trobava semiinconscient amb convulsions. El metge li va preguntar pels antecedents mèdics de la noia i li va donar consells sanitaris, a més que encengués els llums del cotxe i anés tocant el clàxon si veia acostar-se serveis d'emergències. La víctima va avisar que per arribar al lloc caldria un 4x4.

Els Mossos, que segons va detallar Espadaler també estaven alertats, van trucar al noi, tot i que no va contestar. No va ser fins a les 2.05 hores que es van alertar els Bombers. El parc de Ripoll no tenia cap 4x4 i hi van acudir amb una furgoneta Renault Kangoo. Va ser la unitat especialitzada GRAE d'Olot qui hi va anar amb un 4x4. A les 2.30 de la matinada es va començar la recerca pels camins i cap a les 3 de la matinada es van separar, tot i que cap vehicle va poder continuar endavant i es va continuar la recerca a peu. Tot i això, no es va localitzar a ningú i cap a les 4.45 va ser quan els Bombers van tornar als parcs.

En aquest moment, com s'ha explicat abans, Espadaler va explicar ahir que es va arribar a suposar que els joves havien aconseguit tornar a casa seva. Una hora després, cap a les 5.44 hores, els Mossos es van posar en contacte amb els pares del noi i van aconseguir l'adreça del domicili, on van comprovar que els joves no havien arribat.

Malgrat que el sol va sortir oficialment a les 8.17 hores, el primer helicòpter que va aixecar el vol ho va fer a les 9 del matí des de l'aeroport de Sabadell. Al cap de poc, es van acabar trobant els cossos, a dos quilòmetres de la zona on s'havia fet la recerca i havia assenyalat el noi. A l'espera de l'autòpsia definitiva, es considera que els joves van morir entre les 2 i les 4 de la matinada per inhalació de monòxid de carboni.

Disculpa per la informació

Espadaler sí que es va disculpar ahir pel fet que els Bombers fessin pública una nota de premsa informant de les dues morts abans que les famílies fossin informades. Pel que fa a l'actuació dels serveis d'emergències, el conseller d'Interior va valorar que els efectius van seguir els protocols establerts en la recerca de les víctimes. Espadaler va detallar que tampoc es podia haver geolocalitzat directament el telèfon perquè l'usuari no havia donat el permís i va afegir que abans del mes de maig es preveu posar en funcionament una aplicació mòbil per a activar automàticament la geolocalització d'excursionistes.

Mentrestant, ahir a fora del Parlament s'hi van concentrar familiars i amics de les víctimes amb cartells i pancartes, demanant serveis d'emergències de garanties i respostes clares a l'incident. La mare del noi mort, Vicenta Ortega, va lamentar que el primer operador del telèfon 112 que va atendre la trucada del seu fill no estava "prou qualificat", per no va activar els serveis pertinents i no fer les preguntes necessàries. L'advocat de les víctimes, Sergio Aguilar, va recordar ahir que la família s'ha personat davant el jutge de Ripoll pel cas. Aguilar va dir que es mantenen obertes les diligències amb la finalitat de tenir més detalls sobre el rescat, malgrat que, de moment, es descarta demanar una exigència a l'administració.